90 procent houdt langdurige klachten na ziekenhuisopname voor covid-19

Ruim negen van de tien patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor covid-19 heeft een jaar later nog klachten. Revalidatie werkt goed om lichamelijk te herstellen, maar vooral zware vermoeidheid en cognitieve klachten blijven aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC gefinancierd door ZonMw.

Eerder deze maand werd bekend dat 1 op 8 Nederlanders langdurige klachten houdt na een milde infectie met het coronavirus. Dat aantal is nog veel groter bij patiënten die vanwege ernstige klachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder 492 ex-coronapatiënten die aan het begin van de pandemie werden opgenomen in een ziekenhuis in de regio Rijnmond.
Drie maanden na de opname had 97 procent van de mensen nog minstens een klacht, na 6 maanden was dit 95,5 procent en na een jaar had nog 92 procent blijvende klachten. Met name pijn, kortademigheid na inspanning, hevige vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen worden veel genoemd.

Aan het CO-FLOW-onderzoeksproject van het ZonMw COVID-19 programma doen 650 patiënten mee die tussen juli 2020 en juli 2021 zijn opgenomen in een ziekenhuis in de regio Rijnmond vanwege corona. 40 procent van hen werd behandeld op de intensive care en 60 procent op de verpleegafdeling. De deelnemers worden ondervraagd en onderzocht op 3,6, 12 en 24 maanden na ontslag uit het ziekenhuis. 80 procent van de deelnemers kreeg nabehandeling die bestond uit revalidatie in het revalidatiecentrum of verpleeghuis, of behandeling bij een fysiotherapeut of ergotherapeut.

Lees het nieuwsbericht van het ErasmusMC.

Onderwerpen