FAQ Oproep Leefstijl in de zorg
Deze pagina wordt aangevuld n.a.v. vragen uit mails, telefonisch contact en de informatiebijeenkomst die plaatsvond op 11 april 2023. De informatiebijeenkomst is niet opgenomen. Wij kunnen u dus geen opname verstrekken.
Algemeen
Een intentieverklaring is niet verplicht, maar wordt zeer op prijs gesteld zodat inzichtelijk wordt hoeveel en op welke onderwerpen aanvragen verwacht kunnen worden. Dit helpt bij het inrichten van het beoordelingsproces. Het template voor de intentieverklaring is hier te vinden. De deadline voor het aanleveren van de intentieverklaring is 21 april 2023. De ingevulde intentieverklaring kunt u mailen naar leefstijlgeneeskunde@zonmw.nl.
De uiteindelijke samenstelling van het consortium mag afwijken van de samenstelling zoals aangegeven in de intentieverklaring. De intentieverklaring is in geen enkel opzicht bindend, maar wordt enkel gebruikt ter indicatie van de te verwachten aanvragen.
Alle betrokken partijen moeten een Letter of Commitment aanleveren. Op deze manier laten zij zien dat zij zich willen committeren aan dit project.
Dit is niet mogelijk, een aanvraag kan alleen voor thema 1 of voor thema 2 ingediend worden. Elk persoon kan slechts bij één aanvraag betrokken zijn als hoofdaanvrager.
Voor thema 1 heeft het de voorkeur dat aanvragen ingediend worden op chronische ziekten zoals de volksziekten dementie, kanker en obesitas. Aanvragen op het gebied van andere ziektebeelden zijn niet uitgesloten. Alleen bij gelijke prioritering kan de focus dementie, kanker en/of obesitas doorslaggevend zijn in de keuze voor honorering.
Voor thema 2 dient de aanvraag ziekte-overstijgend te zijn en dus toepasbaar te zijn op meerdere chronische ziekten en van meerwaarde te zijn voor meerdere patiëntengroepen. Er zijn geen specifieke chronische ziekten geselecteerd die hogere prioriteit hebben. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar de maatschappelijke impact van het onderzoek.
Co-creatie met patiënten en zorgprofessionals is verplicht maar er zijn geen richtlijnen hoe dit omschreven en geïmplementeerd dient te worden in het onderzoek(svoorstel). Het consortium kan hiervoor een bij het onderzoek passende werkwijze kiezen. In de aanvraag dient toegelicht te worden hoe dit gebeurt. Zie voor een nadere toelichting sectie 3.1. algemene relevantiecriteria van de subsidieoproep.
Het is geen voorwaarde dat de behandeling of interventie al geaccepteerd wordt door een zorgverzekeraar. Het doel is dat deze interventies in de toekomst onderdeel uitmaken van het basispakket Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz)-zorgpakket. Daarom is tijdige afstemming met daarvoor relevante partijen gewenst. Het Zorginstituut beschrijft in de wegwijzer ‘Leefstijlinterventies: van initiatief naar basisverzekering’ hoe aan de hand van passend onderzoek de effectiviteit van leefstijl als onderdeel van de behandeling beoordeeld wordt.
GGZ instellingen kunnen als medeaanvrager deelnemen aan een aanvraag, maar niet als hoofdaanvrager. Voor thema 2 geldt dat in principe alle instellingen/bedrijven als hoofdaanvrager mogen indienen, maar alleen onderzoeksorganisaties en in beperkte mate Nederlands MKB mogen PPS toeslag aanwenden.
Partners uit de Coalitie Leefstijl in de Zorg mogen deelnemen aan een aanvraag. Zij zijn niet betrokken geweest bij het opstellen van de tekst van de subsidieoproep. Alle voorstellen zullen beoordeeld worden door een onafhankelijke referenten en commissieleden waarbij onafhankelijkheid (geen belangenverstrengeling) getoetst wordt per voorstel.
Buitenlandse partijen mogen deelnemen aan een consortium als medeaanvrager of als co-financier. De resultaten van het onderzoek dienen ten goede te komen aan en toepasbaar te zijn op de Nederlandse praktijk.
Open Access publiceren is verplicht. In sectie 2.6 van de subsidieoproep staat vermeldt in hoeverre hiervoor kosten gedeclareerd kunnen worden.
Thema 1: Effectiviteit
Er is geen verplichte eigen bijdrage bij thema 1. Cofinanciering wordt echter wel aangeraden.
Voor thema 1 geldt dat er een voorkeur ligt voor volksziekten, maar aanvragen gericht op andere ziektebeelden zijn niet uitgesloten. De prioritering is afhankelijk van de kwaliteit van de aanvraag en hoe de aanvraag aansluit op de voorwaarden van de oproep. Bij een gelijke prioritering kan de focus op dementie, kanker en/of obesitas wel doorslaggevend zijn in de keuze voor honorering. Let op: voor thema 2 geldt geen voorkeur voor volksziekten.
Op deze pagina vindt u de begrotingsformulieren voor thema 1. Hier vindt u ook salaristabellen en verdere financiële informatie.
Voor het onderzoeksdesign zijn geen voorwaarden gesteld. U kunt dus zelf bepalen welke onderzoeksdesign het meest passend is bij het onderzoek dat u wilt doen.
In de subsidieoproep staat daar het volgende over: Uit een goede onderbouwing moet blijken dat een passende onderzoeksmethode gekozen is, d.w.z. dat het onderzoeksdesign aansluit bij de vraagstelling en de hoogst mogelijke bewijskracht kan geven. Het design is onder andere afhankelijk van de te onderzoeken interventie, de toepassing, de doelgroep en de context en houdt rekening met de haalbaarheid van de studieopzet en eventuele inclusie. Een gedegen sample-size berekening wordt toegevoegd die reproduceerbaar is. De sample-size berekening is duidelijk onderbouwd bij voorkeur op basis van aannames die worden onderbouwd door eigen vooronderzoek.
Thema 2: Werkingsmechanismen
Er is geen voorkeur voor één van de drie onderwerpen. Alle aanvragen worden beoordeeld op relevantie en kwaliteit.
Het consortium dient te bestaan uit twee of meer onderzoeksorganisaties. Relevante stakeholders dienen betrokken te worden bij de aanvraag waarbij betrokkenheid van patiënten en zorgprofessionals verplicht is. Daarnaast dient het consortium minimaal één onderneming met winstoogmerk te bevatten.
Cofinanciering door private partners is verplicht en dient voor fundamenteel onderzoek minimaal 15% van het project budget te omvatten. Voor industrieel onderzoek en voor experimentele ontwikkeling geldt een minimum van respectievelijk 30% en 45%. De private partners dienen hiervoor ook een Letter of Commitment (een Letter of Intent is onvoldoende) aan te leveren waarin deze toegezegde bijdrage omschreven staat. Daarnaast is cofinanciering door de onderzoeksorganisaties verplicht en die dient minimaal 10% van het project budget te omvatten. Zie voor meer informatie bijlage 7 van de subsidieoproep.
In bijlage 7 van de subsidieoproep staat een toelichting op de subsidiabele kosten en de niet-subsidiabele kosten.
MKB mag cofinanciering volledig in kind leveren, voor grote bedrijven geldt dat hun bijdrage minimaal voor 2/3 in cash moet zijn. Zie bijlage 7 van de subsidieoproep voor nadere details.
Een onderneming zonder winstoogmerk is een onderneming die economische activiteiten ontplooid, maar geen winstoogmerk heeft.
De korte definitie van een onderneming is: Iedere eenheid ongeacht haar rechtsvorm of wijze van financiering, die een economische activiteit uitoefent. Economische activiteit houdt in dat er wordt deelgenomen aan economisch verkeer en er ondernemingsfinanciering plaatsvindt, wat betekent dat de financiering van de organisatie niet volledig mag bestaan uit subsidies, giften, schenkingen, collectes en beleggingen. Er zal omzet en inkomsten uit economische activiteit moeten plaatsvinden.
Ondernemingen zonder winstoogmerk kunnen dus wel bijdragen aan de vereiste private bijdrage, maar er dient ten alle tijden een onderneming met winstoogmerk deel te nemen aan het consortium.
ANBI’s zijn geen ondernemingen en vallen dus ook niet onder deze definitie.
Indien een algemeen/STZ ziekenhuis meer dan 250 werknemers heeft of een ANBI-status mag deze geen PPS-toeslag aanwenden.
Of een organisatie de ANBI status heeft, kan men checken via: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/anbi-status-controleren
Gezondheidsfondsen hebben een ANBI status en kunnen als financier bijdragen. Ze hoeven geen deel uit te maken van het consortium. Hun bijdrage telt mee in de categorie overige partner.
Een link naar de definities van deze drie types van onderzoek is te vinden op de Match call pagina van Health~Holland.
In het budgetformulier staat aangegeven welke 3 typen loonkostensystematiek gebruikt kunnen worden.
Indienen van de subsidieaanvraag
U kunt het formulier vinden in MijnZonMw. Om het aanvraagformulier te kunnen invullen dient u inloggen bij Mijn ZonMw. Als u zich nog niet (eerder) geregistreerd hebt, maak dan eerst een account aan door te klikken op “Naar mijn ZonMw”.
In MijnZonMw ziet u alle oproepen die op dit moment open staan voor indienen. Voor het aanvraagformulier van deze subsidieoproep gaat u naar LEEFSTIJLCOALITIE > LEEFSTIJL IN DE ZORG
U kunt daar ook eventueel een Word document downloaden van het formulier.
De hoofdaanvrager dient de subsidieaanvraag in Mijn ZonMw in.
Dinsdag 20 juni om 14.00 uur wordt de oproep gesloten. Hierna kan geen aanvraag meer ingediend worden. Ons advies: Begin op tijd met de registratie in Mijn ZonMw en vergeet de verplichte bijlagen niet te uploaden.
In sectie 5.6 van de subsidieoproep staat voor zowel thema 1 als voor thema 2 aangegeven welke bijlagen ingevuld en ingediend moeten worden. Tevens is sectie 5.6 voor beide thema’s een lijst met documenten ter raadpleging te vinden. Naast deze verplichte bijlages mag nog een bijlage van maximaal 2A4 met figuren en tabellen worden aangeleverd.