FAQ Effectiviteitsonderzoek

Hieronder vindt u veelgestelde vragen plus antwoorden. Deze hebben betrekking op de subsidieoproep Effectiviteitsonderzoek.

Deze vragen worden aangevuld n.a.v. vragen uit mails, telefonisch contact en de informatiebijeenkomst die plaatsvond op 11 mei 2023.

Wij geven in de oproep de volgende definitie voor integrale aanpak: Het in samenhang aanpakken van verschillende factoren die van invloed zijn op de gezondheid. Een integrale aanpak richt zich op het individu en de leefomgeving en vergt maatregelen op en samenwerking met meerdere domeinen.

In het projectidee onderbouwt u waarom uw voorstel een integrale aanpak betreft. Uiteindelijk wordt door de commissie beoordeeld of uw idee voldoende aansluit bij het doel en de criteria van deze oproep. Dit geldt voor alle vragen, antwoorden en criteria die hieronder genoemd worden. 

Onderzoek richt zich o.a. op de thema’s die genoemd staan in de oproeptekst. Waarvan verschillende interventies zijn opgenomen in de databases. Denk aan: mentale gezondheid, seksuele gezondheid, overgewicht, roken, drugs, leefomgeving en valpreventie.

Andere thema’s die genoemd staan in de interventiedatabases kunnen ook onderzocht worden. Zo kan gehoorschade een van de mogelijke factoren zijn die van invloed is op de gezondheid en is daarmee ook passend binnen een integrale aanpak.

U kunt gebruik maken van erkende interventies die opgenomen zijn in de verschillende interventiedatabases. Denk aan het RIVM (interventiedatabase Gezond en Actief Leven), Movisie (databank Effectieve sociale interventies), de GGD’en (GGD Appstore) en het NJi (databank Effectieve Jeugdinterventies).

Onderzoek kan zich focussen op één interventie, op verschillende interventies in samenhang of op verschillende bouwstenen uit interventies.

Ja, als goed onderbouwd wordt op welke bouwstenen van de erkende interventie(s) uit de database de aanpak gericht is. Dit dient het vertrekpunt te zijn. Het onderzoek dient daarbij gefocust te zijn op een integrale aanpak.

Ja, dit kan zeker. Een erkende interventie uit de database kan de focus van uw onderzoek zijn, waar u een systematische of integrale aanpak omheen bouwt. Dus bij een interventie gericht op voeding kunnen andere factoren (zoals suikertaks) worden meegenomen.

Dat is geen beoordelingscriterium.

U kunt het formulier vinden in MijnZonMw. Om het aanvraagformulier te kunnen invullen dient u inloggen bij Mijn ZonMw. 

Als u zich nog niet (eerder) geregistreerd hebt, maak dan eerst een account aan door te klikken op “Naar mijn ZonMw”. In MijnZonMw ziet u alle oproepen die op dit moment open staan voor indienen. Voor het aanvraagformulier van deze subsidieoproep gaat u naar Preventieprogramma 7 > Effectiviteitsonderzoek: Integrale aanpak in preventie.

U kunt daar ook eventueel een Word document downloaden van het formulier.

U kunt het formulier vinden in MijnZonMw (zie vraag hierboven). Alle velden dienen ingevuld te worden. Bij elk veld staat een korte beschrijving van de inhoud die we daar van u verwachten. De velden kunt u voor het projectidee redelijk beknopt houden. Relevantie met betrekking tot de subsidieoproep weegt voor deze fase zwaarder dan kwaliteit.

Het heeft de voorkeur dat alle partners bekend en betrokken zijn bij het indienen van het projectidee. De commissie beoordeelt namelijk de samenstelling van de samenwerking. En kan ook adviseren om aanvullende partners te betrekken. Het is aan u om te onderbouwen dat de vereiste expertises voldoende vertegenwoordigd zijn.

Het toepassen (niet ontwikkelen) van andersoortige onderzoeksmethodes i.p.v. RCT in effectiviteitsonderzoek heeft de voorkeur. Bijvoorbeeld: urban mental health science aanpak; theory of change aanpak; actor onderzoek; ecologisch onderzoek; factorial design of stakeholder aanpak. Waar passend wordt gebruik gemaakt van actieonderzoek en een lerende aanpak. Onderzoekers worden aangemoedigd om zich te focussen op kwalitatieve onderzoeksmethoden. Zie hiervoor ook de checklist kwalitatief onderzoek.

Ja, dat is er. Daarnaast dient minimaal 5% van het budget gereserveerd te worden voor communicatie- en implementatieactiviteiten voor verspreiding van de resultaten.

In de subsidieoproep staat beschreven dat er wordt ingezet op het vaststellen van brede effectiviteit en doelmatigheid. Dit zijn de doelstellingen van de programmalijn effectiviteitsonderzoek. Wij adviseren u te focussen op de doelen, randvoorwaarden en relevantie- en kwaliteitscriteria die genoemd staan in deze subsidieoproep. De criteria vindt u vanaf pagina 5 van de subsidieoproep.