Mag niet bestaat niet

Doorbreek defensieve routines, help mensen beter.
Burgers die maatwerk nodig hebben, krijgen geregeld ‘nee’ te horen. Professionals die hen willen helpen, komen al snel terecht in een woud van regelingen, voorzieningen, protocollen en procedures. Maatwerk maken is daardoor niet eenvoudig. Maar de bureaucratie zit niet alleen in het systeem - het zit ook in ons hoofd. In ons eigen professionele gedrag.

Vanuit het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector onderzocht het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) honderd maatwerkvragen in 5 gemeenten. Wat ze zien: professionals vegen vragen om uitzonderingen resoluut en routinematig van tafel. Toch blijkt er na wat doorvragen veel meer mogelijk dan in eerste instantie wordt aangegeven. Alleen duurt dat vaak veel te lang: gemiddeld 6 maanden.

Daar wil IPW met dit boek een einde aan maken. ‘Mag niet bestaat niet’ geeft inzicht in de herkomst van defensief gedrag en helpt dit gedrag in organisaties te doorbreken. Bijna alles wat burgers echt nodig hebben mag en kan gewoon. Met dit boek leer je hoe je jezelf en collega’s daarvan kunt overtuigen. 

Bestel het boek

Je kunt het boek bestellen voor €6,95 per stuk (incl. btw)*. Dit kun je doen via:

  • dit bestelformulier à beste optie voor zakelijke/grotere bestellingen (6 stuks of meer), of;
  • via de bekende online boekhandels in Nederland à beste optie voor particuliere en/of kleine bestellingen (5 of minder).

* Het boek was gratis. Waarom betaal ik nu €6,95?
ZonMw financierde de eerste twee oplagen. Daardoor konden we bijna 10.000 mensen gratis van een boek voorzien! Het project heeft volgens afspraak het beheer van de publicaties nu overgenomen. Daar komen vanzelfsprekend kosten bij. Daarom bieden we het boek nu aan tegen kostprijs. De kennis is nog steeds gratis te downloaden. 

Lees het boek online!

Beluister de podcast

Het Instituut Publieke Waarden heeft een aanvullende podcast opgenomen over dit thema. In de podcast gaat actieonderzoeker Thijs van den Enden in gesprek met auteurs Harry Kruiter, Sander Meiberg en Sophie Albers. Ze doen een greep uit de ontelbare voorbeelden van defensief gedrag die we tegenkomen in de praktijk en geven ongevraagd advies over hoe je daarmee om kunt gaan.

Bekijk de poster

Onderwerpen