Mag niet bestaat niet

Doorbreek defensieve routines, help mensen beter.
Burgers die maatwerk nodig hebben, krijgen geregeld ‘nee’ te horen. Professionals die hen willen helpen, komen al snel terecht in een woud van regelingen, voorzieningen, protocollen en procedures. Maatwerk maken is daardoor niet eenvoudig. Maar de bureaucratie zit niet alleen in het systeem - het zit ook in ons hoofd. In ons eigen professionele gedrag.

Vanuit het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector onderzocht het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) honderd maatwerkvragen in 5 gemeenten. Wat ze zien: professionals vegen vragen om uitzonderingen resoluut en routinematig van tafel. Toch blijkt er na wat doorvragen veel meer mogelijk dan in eerste instantie wordt aangegeven. Alleen duurt dat vaak veel te lang: gemiddeld 6 maanden.

Daar wil IPW met dit boek een einde aan maken. ‘Mag niet bestaat niet’ geeft inzicht in de herkomst van defensief gedrag en helpt dit gedrag in organisaties te doorbreken. Bijna alles wat burgers echt nodig hebben mag en kan gewoon. Met dit boek leer je hoe je jezelf en collega’s daarvan kunt overtuigen. 

Wilt u het boek online lezen?

Bekijk hier de online versie.

Wilt u de publicatie bestellen?

Ontvang kosteloos een exemplaar. Vul hiervoor het formulier hieronder in. 

Wegens overweldigend succes zijn alle beschikbare exemplaren vergeven. Een herdruk van de publicatie is aangevraagd. Deze zal medio december weer leverbaar zijn. 

Bestelformulier

Wilt u meer dan 5 exemplaren? Neem dan contact op via jeugd@zonmw.nl.

Onderwerpen