Leven met een infectieziekte: persoonlijke verhalen van impact en veerkracht

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen hebben 22 ervaringsdeskundigen geïnterviewd over infectieziekten en resistentieproblemen. Deze inspirerende verhalen zijn gebundeld in een boekje. In de verhalen komt goed naar voren hoe groot de impact van een lastig behandelbare infectieziekte kan zijn en hoe belangrijk het is dat hier meer zichtbaarheid en bewustwording voor komt.

Wereldwijd stijgt het aantal patiënten met een moeilijk behandelbare infectieziekte. Ziekteverwekkende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels worden in toenemende mate resistent voor antimicrobiële medicijnen. Volgens de WHO overlijden er jaarlijks 700.000 mensen aan de gevolgen van een infectie met een micro-organisme.

Nederland

Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 Nederlanders aan de gevolgen van antibioticaresistentie waardoor de resistentieproblematiek lijkt mee te vallen. Maar ook hier kan resistentie een groeiend probleem worden. Bijvoorbeeld doordat mensen een resistente micro-organisme oplopen in het buitenland en deze in Nederland kunnen verspreiden.

Preventie

We kunnen resistentieproblematiek onmogelijk helemaal voorkomen. Zo kan door bijvoorbeeld langdurig of vaker gebruik van hetzelfde type medicijn resistentie ontstaan. Het is van belang dat medicijnen zorgvuldig worden voorgeschreven en correct worden gebruikt. Daarnaast is preventie van verspreiding van resistente micro-organisme belangrijk. Dit kan door het nemen van goede hygiënemaatregelen en het monitoren van medicijngebruik en het aantal patiënten met resistentieproblemen.

Ervaringsdeskundigen

In het boekje 'Leven met een infectieziekte: persoonlijke verhalen van impact en veerkracht' staan verhalen van ervaringsdeskundigen. Zij vertellen hun verhaal over bijvoorbeeld wondinfecties, hersenvliesontsteking, Q-koorts en andere infectieziekten.