Internationale samenwerking antimicrobiële resistentie

Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR)
JPIAMR is een internationale samenwerkingsverband waarin landen op het thema antimicrobiële resistentie (AMR) samenwerken, met steun van de Europese Commissie. Op dit moment nemen 29 landen uit de hele wereld deel aan JPIAMR. Namens Nederland participeert ZonMw in dit samenwerkingsverband.

Doel van het samenwerkingsverband

JPIAMR stelt onder andere gezamenlijke subsidieoproepen voor onderzoek open. Ook lanceert het JPIAMR een virtueel onderzoeksinstituut. Dit dynamische netwerk van onderzoeksfaciliteiten op het gebied van antimicrobiële resistentie zorgt voor een wereldwijd platform voor wetenschappelijke samenwerking en onderzoekscapaciteit.

Daarnaast coördineert JPIAMR nationale publieke financiering  om transnationaal AMR-onderzoek en -activiteiten te ondersteunen in de 6 aandachtsgebieden zoals vastgesteld in de strategische onderzoeksagenda: therapieën, diagnostiek, surveillance, transmissie, omgeving en interventies. De missie voor de periode 2020-2025 is het bundelen van krachten van de deelnemende landen door het initiëren van de afstemming, coördinatie en ondersteuning van wereldwijde onderzoek en beleidsactiviteiten op het gebied van AMR volgens de OneHealth-benadering.

Resistentie antischimmelmiddelen - Uitbreiding JPIAMR Strategische Innovatie- en Onderzoeksagenda (SRIA)

Op 16 december 2020 werd de publieke consultatie van de JPIAMR Strategische Onderzoeks- en Innovatieagenda (SRIA) gesloten. Deze agenda geeft een overzicht van recente ontwikkelingen en toekomstige aandachtspunten in het AMR-onderzoek en wordt uitgebreid met antischimmelmiddelen.

De SRIA erkent dat antimicrobiële stoffen antibiotica, antischimmelmiddelen, antivirale middelen en antiparasitaire middelen omvatten. De huidige focus van de SRIA is antibioticaresistentie. Recent de leden van JPIAMR besloten om een expertconsultatie uit te voeren om de onderzoeksprioriteiten op het gebied van antischimmelmiddelen/resistentie te identificeren, en zo de focus van de huidige SRIA te verbreden. Het doel van dit proces en de consultaties is om tot specifieke onderzoeksdoelen te komen die antibiotica- en antischimmelmiddel-onderzoek combineren binnen de verschillende aandachtsgebieden van de SRIA.

Tevens biedt de SRIA een kader voor de JPIAMR Roadmap van Acties voor 2019-2024. Dit zal toekomstige gezamenlijke transnationale JPIAMR acties richting geven en zal ook als informatiebron dienen voor andere strategische initatieven om coördinatie en interdisciplinaire acties te ondersteunen.

Onderzoek naar antibioticaresistentie in een postpandemische wereld

JPIAMR heeft in juni 2020 Engelstalige webinars gehouden waarin wereldleidende onderzoekers en clinici discussieerden over de prevalentie van bacteriële co-infecties, best practices en passend gebruik van antibiotica en over de kansen en uitdagingen voor onderzoek naar antimicrobiële resistentie tijdens de COVID-19- pandemie.

Andere internationale AMR initiatieven

  • EU-JAMRAI - European Joint Action on Antimicrobial Resistance and Healthcare-Associated Infections
  • One Health EJP - One Health European Joint Porgram
  • Global AMR R&D Hub
  • ICARS - International Centre for Antimicrobial Resistance Solutions
  • GARDP - Global Antibiotic Research & Development Partnership
  • CARB-X - Combating Antibiotic Resistant Bacteria

Deze lijst is niet limitatief.

Conctact

Neem bij vragen contact op via onderstaande contactgegevens. 

Linda van Gaalen

Senior Programme Manager
jpiamr [at] zonmw.nl