Een (t)huis voor iedereen

Hanzehogeschool Groningen

Indiener initiatief

  • Titulatuur: dr. ir.
  • Initialen: B.A.M.
  • Voornaam: Bart
  • Achternaam: de Zwart
  • Organisatie: Hanzehogeschool Groningen
  • E-mailadres: b.a.m.de.zwart@pl.hanze.nl

Omschrijving idee

Titel 

Een (t)huis voor iedereen

Betrokken organisaties 
  • Kennisinstellingen: Hanzehogeschool Groningen, Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Rotterdam.
  • Maatschappelijke partners: Gemeente Groningen, Gemeente Eindhoven, Woonbedrijf, Trudo, Springplank, Up to Us, Werkpro (o.v.)
Samenvatting 

Dakloosheid is een huisvestingsprobleem. In internationaal perspectief is 'Housing First' een effectieve benadering gebleken in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. De Housing First Europe Guide benadrukt dat het succes van deze aanpak afhangt van:

  1. Voldoende toegankelijke en betaalbare huisvesting; en
  2. de integratie van zorgdiensten in woonvormen.

Maar hoewel ervaringen uit andere landen nuttig zijn, is het noodzakelijk om ook kennis te ontwikkelen in de nationale context, voortbouwend op bestaande praktijkgerichte benaderingen. In Nederlandse gemeenten wordt volop geëxperimenteerd met woonconcepten die betaalbare huisvesting met (zorg)ondersteuning combineren. Voorbeelden hiervan zijn: gemengde woonvormen, geïntegreerde gedeelde huisvesting (bv. 'skills in de stad') en woningdelen (bv. ‘kamers met aandacht’).

In dit project willen we:

  1. Met vergelijkend onderzoek leren van Europese/internationale voorbeelden;
  2. Bestaande woonconcepten evalueren via een participatief evaluatiekader gebaseerd op de Housing First-principes;
  3. Gezamenlijk met lokale belanghebbenden uit 3-5 gemeenten (uit verschillende delen van het land) behoeften inventariseren en toekomstgericht ruimtelijk ontwerpen in fieldlabs; en
  4. De opgehaalde kennis, praktische lessen en toepassingen verspreiden via een digitaal platform en door kennisdeling op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

In dit voorstel bouwen we voort op ervaringen vanuit het Jongeren Woonlab. Dit is een initiatief van de TU Eindhoven en Hanzehogeschool Groningen. In het Jongeren Woonlab wordt sinds 2019 onderzoek gedaan naar woonoplossingen voor dak- en thuisloze jongeren (18-27 jaar). Uitgangspunt voor deze woonconcepten is de huisvestingsbehoefte van de doelgroep, waarbij aandacht is voor zowel het functionele als sociale programma van eisen. De ‘big five’ staan hierbij centraal. Dit betekent dat naast het bieden van huisvesting ook gezocht wordt naar het integreren van werk(ervaring), onderwijs, sociale interactie en ondersteuning in het woonconcept.

De concepten worden ontwikkeld en getest via ontwerpend en actiegericht onderzoek, met inbreng van ervaringsdeskundigen en lokale stakeholders zoals welzijnsorganisaties, woningcorporaties en gemeenten. Deze partijen maken ook deel uit van het onderzoeksnetwerk. Vanuit de kennisinstellingen is deskundigheid betrokken vanuit o.a. ruimtelijk ontwerp (architectuur, stedenbouw), vastgoed (economisch, juridisch) en het sociaal domein (social work, toegepaste psychologie). De concepten worden getest op hun passendheid voor de doelgroep, maar ook op financiële, organisatorische en praktische haalbaarheid. Het Jongeren Woonlab is momenteel werkzaam in de regio’s Zuid (Noord-Brabant) en Noord (Groningen/Fryslân). '

Het idee is om binnen de context van voorliggende NWA-call deze werkwijze die zich tot dusver vooral richtte op jongvolwassenen door te ontwikkelen voor andere regio’s en andere doelgroepen. Daarbij gebruikmakend van de reeds opgedane ervaring met de ontwikkelde praktijkgerichte methodiek.

Naar wat voor soort expertise bent u nog op zoek in het consortium?

Praktijkervaring met specifieke woonvormen; Kennispartners met specifieke deskundigheid op het gebied van wonen c.q. de woningmarkt, en sociaalwetenschappelijke (m.n. zorg- en welzijnsgerelateerde) expertise.