Subsidieoproep Social trials: ondersteuningsvormen voor mensen met dementie

Gemeenten buiten de Randstad met een maximaal inwonersaantal van 150.000 kunnen reageren op de subsidieoproep voor de Social Trials. De Social Trials zijn gericht op experimenteren met ondersteuningsvormen voor mensen met dementie en hun naasten, vanuit de visie van de Sociale Benadering Dementie. Doel is het creëren van een aanbod dat beter aansluit bij de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. 

Hierbij is er ook plek voor de indirecte gevolgen van de ziekte in de binnenwereld (de persoonlijke ervaring) en de buitenwereld (relaties en sociale omgeving) van betrokkenen.

[ UPDATE ] Op 22 oktober 2020 vindt de online informatiebijeenkomst plaats van 13.00 tot 14.00 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via deze link.

Programma Interne monitoring en evaluatie

Sinds 2018 zijn vier Social Trial pilotgemeenten gestart (Amsterdam, ’s-Hertogenbosch, Amstelveen en Rotterdam). De focus in de pilotgemeenten ligt op het experimenteren met passende ondersteuning, gebaseerd op de Sociale Benadering Dementie. Het ZonMw-programma Interne monitoring en evaluatie Social Trials is opgezet om de werkzame bestanddelen van het experiment te identificeren zodat deze breder kunnen worden toegepast en verwerkt kunnen worden in landelijke richtlijnen en de volgende versie van de Zorgstandaard Dementie. 

Subsidieoproep Uitbreiding middels implementatie

Medio 2020 heeft VWS besloten het programma uit te breiden om zo meer te kunnen leren van de Social Trials en kennis op te doen over of deze benadering landelijk opgeschaald kan worden. Een onderdeel van deze uitbreiding is ruimte bieden aan vier nieuwe pilotgemeenten. Aangezien de huidige pilotgemeenten stedelijke gemeenten zijn, richt deze uitbreiding zich specifiek op gemeenten buiten de randstad. Hierdoor kan de aanpak in een nieuwe context toegepast worden. 

ZonMw opent hiervoor op 24 september 2020, in samenwerking met Alzheimer Nederland, de subsidieoproep Uitbreiding middels implementatie.