Programma Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten krijgt verlenging

Na een positieve evaluatie van de eerste programmaperiode (2019-2022) is het programma Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten (ZG) met 4 jaar verlengd. De nieuwe programmaperiode loopt van 2023 t/m 2026.

Positieve evaluatie eerste programmaperiode

Begin 2022 vond er een onafhankelijke evaluatie van het programma Expertisefunctie ZG 2019-2022 plaats. Hierin is onderzocht of het gewenste eindmodel en programmadoelstellingen zijn behaald. Ook is gekeken hoe ZonMw haar rol hierin heeft vervuld. Uit de evaluatie blijkt dat deze punten voor een groot deel zijn geslaagd. Mooi nieuws! Dat hebben we uiteraard samen met de deelsectoren gevierd met een groot stuk taart.

Programmaperiode 2023-2026

Maar, natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Aan de hand van 14 aanbevelingen voor de toekomst is er inzichtelijk gemaakt waar het programma de komende jaren meer aandacht aan moet geven om het gewenste eindmodel te behalen. Welke 14 aanbevelingen dit precies zijn lees je terug in de programmatekst via de link onderaan dit bericht. In het bijzonder zal er meer aandacht uitgaan naar kennisdeling en implementatie, de rol van ervaringsdeskundigen en de inrichting van de erkennings- en onderzoeksrondes.

Kennisdeling en implementatie

De Expertisefunctie ZG richt zich op de ontwikkeling, het delen en implementeren van kennis. De elementen van de kenniscirkel (programmeren, ontwikkelen, vertalen en toepassen, evalueren, implementeren en overdragen van kennis) zijn het leidend principe voor de inzet van de Expertisefunctie ZG. Uit de evaluatie blijkt dat de kenniscirkel in principe in alle projecten goed doorlopen wordt, maar de fase van kennisdeling en implementatie in de nieuwe programmaperiode extra aandacht moet krijgen. Welke initiatieven en activiteiten hiervoor worden ondernomen staat omschreven in de programmatekst. Deze wordt binnenkort beschikbaar gesteld.

Ervaringsdeskundigen

In het bijzonder gaat er in deze nieuwe fase nog meer aandacht uit naar de participatie van met mensen met een zintuiglijke beperking en organisaties die deze doelgroep vertegenwoordigen. Er komt in de nieuwe programmaperiode nog meer aandacht voor de rol van ervaringsdeskundigen. Zo zal er nagedacht worden over het opleiden van ervaringsdeskundigen en het gericht inzetten van ervaringsdeskundigen op kennis en vaardigheden, in plaats van alleen op ervaringsdeskundigheid. Ook wordt er aandacht besteed aan een marktconforme beloning voor ervaringsdeskundigen.

Erkennings- en onderzoeksrondes

De verlenging van Expertisefunctie ZG betekent dat er in looptijd van deze periode (2023-2026) nieuwe subsidierondes worden opengesteld. Op basis van de evaluatie van de eerste programmaperiode (2019-2022) zal de inrichting van de onderzoekrondes opnieuw worden vormgegeven. Dit wordt in 2023 bepaald. In de nieuwe programmaperiode vindt er ook een nieuwe erkenningsronde plaats. De inrichting hiervan wordt op een later moment bekend gemaakt.

Meer informatie over erkennings- en onderzoeksrondes volgt. Bent u geïnteresseerd het doen van onderzoek binnen het programma? Hou de programmapagina Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten en ZonMw subsidiepagina goed in de gaten.

Meer informatie

In de Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten (ZG) werken instellingen binnen de ZG-sector met elkaar samen. Zij ontwikkelen kennis voor, over en met mensen met een zintuiglijke beperking en wisselen deze kennis uit. Met deze kennis kan er de juiste zorg en ondersteuning geboden worden aan mensen met een visuele, auditieve en/of communicatieve beperking, zodat zij het leven kunnen leiden dat bij hen past. De ZG-sector bestaat uit twee deelsectoren:

  • Kennis over Zien (de deelsector Visueel)
  • Deelkracht (de deelsector Auditief/communicatief)

Beide deelsectoren zijn een samenwerking van een aantal erkende instellingen en partners. Meer informatie over de deelsectoren vind je op www.kennisoverzien.nl en www.deelkracht.nl. Meer informatie over de evaluatie, de aanpak van de nieuwe programmaperiode en bijbehorende acties staan in de programmatekst. Op dit moment wordt samen met de deelsectoren de laatste hand gelegd aan de programmatekst. Deze volgt spoedig. De globale samenvatting van de programmatekst is al wel beschikbaar.