IMDI-congres 2022: samenwerken is essentieel

Het Innovative Medical Devices Intitiative (IMDI) congres vond 6 oktober plaats bij het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Thema was veelbelovende innovaties voor een betere arbeidsmarkt in de zorg. Er werd teruggekeken op de resultaten van 10 jaar IMDI en 8 doorbraakprojecten verzorgden pitches over hun onderzoeksresultaten.

Hans Rietman, voorzitter van de IMDI-stuurgroep, opende het congres in zijn rol als moderator voor deze middag. Daarop verzorgde Marianne Biegstraaten, programmamanager van het IMDI-programma bij ZonMw, een overzicht van wat IMDI in een decennium heeft opgeleverd. Daarbij kwam nadrukkelijk naar voren dat samenwerking tussen instanties zowel een vereiste als een succesfactor blijkt te zijn.

Hans Rietman 
Afbeelding
Hans Rietman, voorzitter van de INMDI stuurgroep
 Marianne Biegstraaten
Afbeelding
Marianne Biegstraaten programmamanager IMDI

Pitches en presentaties

Aansluitend op de eerste spreker was er ruimte voor de eerste set van 4 pitches van doorbraakprojecten. Deze kortlopende projecten met een high risk-high gain karakter gingen in 2020 van start en zijn nu in de eindfase.
Lars Boogaard presenteerde het onderzoek naar een patiënt-specifiek pessarium; Frans van der Helm sprak over een 4D-EEG; Niels Waterval lichtte simulaties om de optimale enkel-voetorthese te voorspellen toe en Janna Alberts besprak de digitale coach als dieetondersteuning.

De tweede spreker was Jelle Keuper, verbonden aan het RIVM, die onderzoek naar arbeidsproblematiek in de gezondheidszorg doet. Hij besprak het onderzoek om inzicht in de zorgcapaciteit per aandoening te krijgen en de daarmee samenhangende kosten.

Tijdens de tweede set doorbraak-pitches vertelde Roel Boumans over een virtuele empathische coach voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en behandelde Chrit Gareads op kunstmatige intelligentie gebaseerde diuretische zelftherapie bij hartfalen.

Lukas Dekker, cardioloog in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, vertelde als derde spreker over FORSEE: een project waarin continue videobewaking van de cardiovasculaire status van patiënten centraal staat. Een contactloze technologie die niet belastend is voor de patiënt en de potentie heeft om de werkdruk van de verpleging te verlagen.

De laatste twee presentaties van doorbraakprojecten waren van Annemieke Buizer, die sprak over het thuis meten van bewegingsstoornissen en Pim van Dorst, die het onderzoek naar geïntegreerde foton-biosensoren behandelde.
Na een rondje vragen beëindigde moderator Hans Rietman het formele deel van het IMDI-congres waarna een goed bezochte en nuttige netwerkborrel het programma afsloot.

 Jelle Keuper
Afbeelding
Jelle Keuper op het IMDI congres
Lukas Dekker 
Afbeelding
Lukas Dekker op het IMDI congres