Dappere Dino’s erkend als effectief

Dappere Dino's is een preventief groepsprogramma voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar van wie de ouders gescheiden zijn. Dit programma is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als effectief en is opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEI) van het Nederlands Jeugdinstituut.

Dappere Dino's is een groepsprogramma voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar oud, gericht op het voorkomen of beperken van emotionele en gedragsproblemen nadat ouders gescheiden zijn. Uit het door ZonMw gefinancierd onderzoek bleek dat dit groepsprogramma succesvol preventieve steun biedt aan 6- tot 8-jarige scheidingskinderen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de ‘Alles is gezondheid’-pledge van Jeugdformaat en TNO. Hiervoor ontvingen zij voor een pilotonderzoek naar Dappere Dino’s van ZonMw in 2013 al een Parel onderscheiding.

Ingrijpende gebeurtenis

Een scheiding is voor het hele gezin een ingrijpende gebeurtenis. In Nederland zijn volgens recente CBS gegevens ieder jaar 86.000 kinderen betrokken bij de (echt)scheiding van hun ouders. Voor jonge kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis, die vaak met veel verdriet en onzekerheid gepaard gaat. Toch hoeft een scheiding niet vanzelfsprekend blijvende gevolgen voor de kinderen te hebben. Met goede ondersteuning en begeleiding kan het welzijn van kinderen vergroot worden en de scheiding op een veilige manier worden verwerkt. 

Dappere Dino’s

Om kinderen daarbij te helpen, heeft TNO voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar (groep 3 en 4 basisschool) het programma Dappere Dino’s ontwikkeld. Gedurende 12 bijeenkomsten ervaren kinderen steun van leeftijdgenoten en leren zij vaardigheden in probleem oplossen, zodat ze beter kunnen omgaan met hun gevoelens rondom scheiding. Ze ontdekken dat de scheiding niet hun schuld is en dat al hun gevoelens normaal en begrijpelijk zijn. De speciaal opgeleide trainer en co-trainer werken veel met ‘groepsdino’ Rex, een handpop in dezelfde leeftijd als de kinderen, die hen vertelt hoe hij omgaat met de scheiding van zijn eigen ouders. Via een intake, nieuwsbrieven, een werkboekje van de kinderen en een facultatieve ouderbijeenkomst worden ouders bij het programma betrokken.

 

Meer weten?