Aziatische bosmug kan Zika en Usutu virus overdragen

De Aziatische bosmug kan zowel het Zika als het Usutu virus overdragen. Dit blijkt uit de resultaten van de ‘ZikaRisk’ studie die onlangs zijn gepubliceerd.

De Aziatische bosmug (Aedes japonicus) heeft zich sinds 2013 gevestigd in Lelystad en blijkt in staat gevaarlijke virussen over te dragen. Door muggen, larven en eitjes in het wild te vangen en de muggen in het laboratorium te infecteren is gekeken naar de overdracht van Zika en het Usutu virus. De conclusie is dat de Aziatische bosmug beide virussen kan overdragen.

Rol van de bosmug

De Aziatische bosmug Aedes japonicus werd in 2013 voor het eerst ontdekt in Lelystad, daar heeft zich een permanente populatie gevestigd. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het ErasmusMC hebben gekeken wat de rol van deze bosmug kan zijn bij het verspreiden van het opkomende Zika-virus (ZIKV) en het Usutu-virus (USUV).
Het Zika-virus veroorzaakt bij de mens ernstige aangeboren microcefalie (verkleinde hoofdomtrek) en het Guillain-Barré-syndroom (zenuwstelsel aandoening). Het Usutu-virus is nauw verwant aan het West Nile-virus en heeft zich recentelijk door heel Europa verspreid. Het veroorzaakt massale sterfte onder vogels, hoofdzakelijk merels. Een Usutu-virusinfectie bij mensen kan milde ziektes tot ernstige neurologische stoornissen veroorzaken.

Verspreider van virussen

Gebleken is dat het Zika-virus en het Usutu-virus zich efficiënt kunnen vermeerderen in de vrouwelijke bosmuggen. Aangezien de bosmug zijn leefomgeving uitbreidt en beide virussen (arbovirussen) kan overdragen beschouwen we de bosmug als een potentieel besmettingsgevaar voor de overdracht van deze arbovirussen naar de mens.

Meer informatie