Anne-Mei The benoemd tot hoogleraar Langdurige zorg en Sociale Benadering Dementie

Op 3 oktober is Anne-Mei The benoemd tot bijzonder hoogleraar Langdurige zorg en Sociale Benadering Dementie op de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit heeft zij gedaan door het uitspreken van de rede ‘Dementie, Diversiteit & Inclusie; van breindefecten en migranten naar beeldvorming en ‘de ogen van de ander’. Ze vertelde over over het nut en de noodzaak van de Sociale Benadering Dementie voor alle mensen met dementie, met of zonder migratieachtergrond.

Sociale Benadering Dementie

Dementie hoorde tot voor kort tot het medische- en zorgdomein. Anne Mei The pleit voor een integrale meer sociale benadering van dementie, waarbij het van essentieel belang is om een sociologisch en antropologisch perspectief toe te voegen aan de bestaande medische en psychologische invalshoeken.

De Sociale Benadering Dementie ligt ten grondslag aan de zogenoemde Social Trials die binnen 8 gemeenten in Nederland plaatsvinden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw. Hierbinnen wordt geëxperimenteerd met passende ondersteuning, die aansluit bij de leefwereld en werkelijke behoeften van mensen met dementie en hun naasten. Dit gebeurt middels een integrale aanpak vanuit zowel het medische, psychologische als sociale domein.

Meer informatie?