Veelgestelde vragen: Implementatie-Impuls Mentale Gezondheid

Mentale gezondheid
Een subsidieaanvraag goed indienen kan vragen opleveren. Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden. Deze gaan over de subsidieoproep Implementatie-Impuls Mentale Gezondheid. Deze pagina wordt aangevuld n.a.v. vragen uit mails en telefonisch contact.

Inhoud

Interventies die in een van de databases staan, hebben allemaal een eigenaar of ontwikkelaar. Deze wordt in de database vermeld. 

Ja, dat mag. Daarbij kun je de impuls ook gebruiken voor het indienen van de interventie voor erkenning en opname in een van de databases.

Ook programma’s zoals De Gezonde School Aanpak en OKO die genoemd worden in de factsheet van het RIVM zijn passend, zolang ze in het beoogde project onderdelen bevatten die zich richten op mentaal welbevinden.

Ja, dit mag. De gemeente mag echter geen hoofdaanvrager zijn.

Er moet draagvlak binnen de gemeente bestaan voor het project. Het project moet immers aansluiten op de lokale/regionale context en de integrale aanpakken van gemeenten voor het GALA. Deze aansluiting en het draagvlak binnen de gemeente beschrijft u in de aanvraag.

Er is een grijs gebied. Als goed kan worden onderbouwd dat het bij de in het project beoogde doelgroep gaat om selectieve preventie is het passend, als tenminste ook aan de andere criteria wordt voldaan. 

Ja, maar u dient ook verbinding te leggen met GALA plannen van een gemeente.

Procedure

U vindt het aanvraagformulier in Mijn ZonMw. Op onze website vindt u een uitgebreide toelichting.

Subsidieverstrekking vindt plaats op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Dit is de datum en het tijdstip waarop de subsidieaanvraag compleet is ingediend. Als het totale budget van € 1.050.000,- uitgeput is voordat de sluitingsdatum is bereikt, dan sluit de oproep.

Nee, deze zijn niet verplicht. Afgezien van de begroting voegt u geen andere bijlagen bij uw aanvraag bij.

Dit zullen naar verwachting 3 tot 4 bijeenkomsten zijn. De organisatie en frequentie ligt bij het Leernetwerk implementatie.

Ja, dat klopt.

Als de interventie niet in een van de databases staat, dan dient deze in de factsheet van het RIVM te staan.

Ja, u dient een interventie op het oog te hebben. Activiteiten daaromheen, zoals samenwerking, mogen ook opgevoerd worden.

Het aantal tekens is een harde beperking die is ingebouwd in het formulier; maak de aanvraag vooral niet te lang.

Nee, dit is niet toegestaan en dit is ook niet nodig.

Financiële vragen

Vul het juiste begrotingsformat in. Afhankelijk van uw organisatie is dit het format voor ‘Overige instellingen’ of voor ‘Wetenschappelijke instellingen’. Deze vindt u hier: https://www.zonmw.nl/nl/wat-dien-ik#section-151567

De kosten van de uitvoering van de interventie mogen niet opgevoerd worden, de kosten van monitoring en borging wel.

Kosten van bijvoorbeeld overleg over opschaling komen voor subsidie in aanmerking, maar niet de daadwerkelijke uitvoering van de interventie zelf. Dit doen we omdat we willen dat de interventie blijvend wordt aangeboden en de uitvoering niet plotseling stopt als de subsidie op is.

Aanvrager

Een GGD of interventie-eigenaar. De interventies beperken zich tot die van de factsheet van het RIVM en de databases van het RIVMNederlands JeugdinstituutNederlands Centrum JeugdgezondheidKenniscentrum Sport & BewegenVilans en Movisie.

Nee, alleen GGD’en en interventie-eigenaren die nog geen implementatie-impuls hebben ontvangen, mogen indienen. Voor GGD’en geldt er één uitzondering (zie volgende vraag).

Ja, dat mag. Sommige GGD’en zijn eigenaar van een interventie. Alleen in dat specifieke geval mag een GGD nogmaals een impuls aanvragen, dit keer voor de implementatie, borging en/of opschaling van deze specifieke interventie. 

Ja, dat mag.

Een jeugdgezondheidsorganisatie kan alleen als hoofdaanvrager optreden als zij eigenaar van een interventie zijn. Als dat niet het geval is, kan een jeugdgezondheidsorganisatie niet indienen. Een jeugdgezondheidsorganisatie kan wel als projectgroeplid optreden.