NWA Synergiethema: Kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving
Aanleiding
In dit thematische programma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) staan kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving centraal. De versnelde digitalisering heeft bestaande tegenstellingen en kansenongelijkheid versterkt en nieuwe vormen van kwetsbaarheid geïntroduceerd. De inrichting en functionaliteit van de online wereld en de interactie tussen de fysieke en offline wereld hebben invloed op kwetsbaarheid en weerbaarheid van burgers.
Het synergieprogramma richt zich op maatschappelijke vraagstukken waarvoor interdepartementale en interdisciplinaire samenwerking nodig is. De betrokken ministeries hechten waarde aan synergie tussen beleid en wetenschap: het betreft maatschappelijke opgaven waarvoor de Rijksoverheid effectief en op wetenschappelijk bewijs gebaseerd beleid wil maken.
Doel
Het doel van het programma is kennis en beleid te ontwikkelen waarmee overheden op een passende manier om kunnen gaan met de langetermijneffecten van digitalisering van de samenleving. Digitalisering heeft door de coronapandemie een enorme vlucht genomen en roept vragen op over de relatie tussen de online en offline samenleving. En het roept vragen op over hoe dit effect heeft op (on)gelijkheid, (on)gelijke behandeling, de mate waarin burgers zich verbonden voelen met elkaar en de samenleving, (on)veiligheid, de kwaliteit van het publieke en democratische debat en de fysieke, mentale en sociale (on)gezondheid van mensen. Deze kennisvragen komen voort uit de Rijksbrede Kennisagenda.
Samenwerking
Wij voeren dit programma van de Nationale Wetenschapsagenda uit in samenwerking met NWO.
Initiatiefnemers van dit programma zijn de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Justitie en Veiligheid (JenV), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Financiën (Fin)/Belastingdienst.
Budget
Voor dit programma is een budget van ruim 4,8 miljoen euro beschikbaar. Een budget van 4,3 miljoen euro is voor maximaal 5 projecten beschikbaar. Voor een overkoepelend en synthetiserend project is een budget van ruim 550.000 euro beschikbaar.
Commissieleden
Een onafhankelijke commissie beoordeelt de vooraanmeldingen en de voorstellen. De beoordelingscommissie wordt, volgens de NWA-aanpak, breed samengesteld. Dit betekent dat niet alleen wetenschappers maar ook vertegenwoordigers uit de hele kennisketen en maatschappelijke stakeholders in de beoordelingscommissie kunnen zitten. De betrokken overheden zijn geen lid van de beoordelingscommissie maar kunnen wel als waarnemer aan de vergaderingen deelnemen.
De commissieleden van dit programma worden in verband met privacyregels niet getoond.
Artikelen
-
De Fryske wize: hoe Zorgbelang Fryslân zich sterk maakt voor inwoner- en patiëntparticipatie
Hoe zorgen ze er in Friesland voor dat inwoners en patiënten hun...
-
Zo zorg je voor relevante onderzoeksuitkomsten voor de hele samenleving
‘Het goed meenemen van sekse en gender in onderzoek vraagt een...
-
Ex-paralympisch sporter Merijn Koek: ‘Beperkingen ken ik niet; voor ieder probleem bestaat een oplossing’
Komende zomer vinden niet alleen de Olympische Spelen plaats, maar...