Het actieprogramma Verward Gedrag bestaat voor een groot deel uit praktijkprojecten. Er is daarbij veel aandacht voor de monitoring en evaluatie van de verschillende projecten. Ook op landelijk niveau wordt er aandacht besteed aan de monitoring van de positie van en hulp voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. Op deze pagina's zijn de rapporten daarover te vinden.
In de programmalijn kennisontwikkeling van het actieprogramma wordt kennis ontwikkeld over de ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. Dit gebeurt door onderzoek, monitoring, evaluatie en kennisverspreiding.
Deze rapportage beschrijft de ‘stand van het land’ ten aanzien van de aanpak voor personen met verward gedrag. Het betreft een ‘stand van het land’ op regionaal niveau (meetmoment september 2019) en een stand van het land op gemeentelijk niveau (meetmoment juli 2019). Het betreft daarmee een momentopname. Deze rapportage is opgesteld door adviesbureau Significant Public, in opdracht van ZonMw en het Verbindend Landelijk Ondersteuningsteam (VLOT).
Kamerbrief over aanpak van personen met verward gedrag (10-12-2019)
In de afgelopen 2,5 jaar is door middel van pilots uitvoering gegeven aan het bieden van passend vervoer voor mensen met verward gedrag, zowel door regionale ambulancevoorzieningen (RAV), als niet-RAV partijen. Ambulancezorg Nederland voerde middels een subsidie de monitoring en evaluatie uit van de RAV-pilots.
In de afgelopen 2,5 jaar is door middel van pilots uitvoering gegeven aan het bieden van passend vervoer voor mensen met verward gedrag, zowel door regionale ambulancevoorzieningen (RAV), als niet-RAV partijen. ZonMw heeft KPMG gevraagd de niet-RAV pilots die passende vervoersoplossingen in de regio ontwikkelen voor mensen met verward gedrag te monitoren en te evalueren.
Actieprogramma Verward Gedrag - Passend Vervoer
In de afgelopen 1,5 jaar hebben pilots gewerkt aan het ontwikkelen en/of versterken van de Acuut Psychiatrische Hulpverlenging (APH) triagefunctie en lokale meld- en adviespunten voor mensen met verward gedrag. ZonMw heeft KPMG gevraagd de diverse regionale pilots voor acute (APH) en niet-acute meldpunten te monitoren en evalueren. De eindrapportage van KPMG gaat in op kwantitatieve en kwalitatieve bevindingen uit de deze pilots.
Monitoring en evaluatie pilots ‘Melding personen met verward gedrag’
Factsheet per pilot niet-acute meldfunctie
Kamerbrief over Rapportages melding en vervoer personen met verward gedrag (10-10-2019)
Actieprogramma Verward Gedrag - Melding
In de regio’s Utrecht en West-Brabant is een monitor ‘Personen verward gedrag’ ontwikkeld. Deze regionale pilots zijn bedoeld ter ondersteuning van het regionaal en lokaal beleid met betrekking tot personen met verward gedrag. De pilots zijn uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen RIVM, het Trimbos-instituut, de Praktijk Index, GGD regio Utrecht en GGD West-Brabant. Uit dit project is ook een handreiking voor het ontsluitetn van patiëntgegevens voor onderzoek voortgekomen.
Projectpagina Regionale pilots monitor personen met verward gedrag in Utrecht en West-Brabant
De regio Flevoland heeft wetenschappelijk onderzoek laten verrichten naar politie-registraties met de code E33. Met als doel om de bemoeizorgketen voor personen met verward gedrag in Flevoland te verbeteren.
Onderzoeksrapport Verward in Flevoland - De personen achter de politiemeldingen
Projectpagina Inzicht in de bemoeizorgketen Flevoland verward gedrag
ZonMw heeft aan Bauke Koekkoek een subsidie toegekend om een verkenning uit te voeren op hoofdlijnen, die zou moeten bijdragen aan een betere analyse en begrip van het probleem, en die leidt tot een advies over mogelijke vervolgstappen. In deze verkenning worden specifiek vragen behandeld omtrent de informatie- en kennisinfrastructuur van onderwijs voor professionals en monitoring van aard en omvang.
Rapportage Verkenning verward gedrag
Kamerbrief over persoonsgerichte aanpak voor mensen met verward gedrag (05-07-2019)
Halverwege de looptijd van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag is de balans opgemaakt: op hoeveel projecten staat de teller, wat leveren ze op en hoe moeten we verder invulling geven aan de tweede helft van het programma?
Tussentijdse evaluatie Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag