Mensen met een licht verstandelijke beperking komen vaker in aanraking met het veiligheidsdomein en blijken oververtegenwoordigd te zijn binnen de groep mensen met verward gedrag. Daarom financieren de ZonMw-programma’s gericht op mensen met een licht verstandelijke beperking (Gewoon Bijzonder) en verward gedrag (Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag) 12 projecten gericht op het ontwikkelen van integrale aanpakken, die de verbinding tussen het veiligheids-, zorg- en sociaal domein bevorderen, om zo betere hulp te kunnen bieden.

12 projecten

Uitgelicht

Inclusie van (psychisch) kwetsbare mensen

Kijk in 3 minuten een compilatie van afgelopen 6 talkshows! Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met talkshow, podcasts en publicaties.

Bekijk de compilatievideo

De resultaten in 12 verhalen

We bekijken de belangrijkste resultaten met een rondgang langs de projecten. Met ingang van juli 2020 worden er maandelijks 2 artikelen gepubliceerd.

Bekijk de publicatie

Alleen straffen helpt verdachten met een licht verstandelijke beperking niet verder

René Vader (politie), Marijn Nieuwenhuijse (SMWO) en Jobien Vermuë (gemeente Reimerswaal)

Van de in Nederland aangehouden verdachten heeft naar schatting 30% een licht verstandelijke beperking. Kan samenwerking tussen politie, maatschappelijk werk en de gemeente problemen voorkomen? In Zeeland start een pilot om dat uit te zoeken.

Lees meer over deze pilot

Ministerie van J&V en ZonMw investeren in lokale aanpak

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een grote groep mensen met een licht verstandelijke beperking moeite heeft om mee te komen in onze steeds complexer wordende samenleving. Zij hebben minder vaardigheden om met de eisen die de samenleving stelt om te gaan. Als gevolg daarvan komen zij relatief vaak met justitie in aanraking en hebben zij eerder kans om verward te raken.

Lees het interview met Hasan Göleli (ministerie van J&V)

Scholing voor professionals

Afbeelding onderwijs

Waarom is lvb-scholing voor professionals in het veiligheidsdomein en sociale domein zo belangrijk? Karen Schipper legt uit waarom en hoe zij hiermee aan de slag gaat in het project ‘Zie en begrijp je mij?'.

Lees het interview

Dagbesteding aan huis

Jongen met verstandelijke beperking maakt een bloembak

Met het uitbreken van het coronavirus kwam ook de dagbesteding voor mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking stil te liggen. Do It Together bedacht een creatieve oplossing en maakte pakketten om thuis vogelhuisjes en bloembakken in elkaar te zetten. De bloembakken worden weer geschonken aan ouderenzorginstellingen wat maakt dat er in één keer 2 mensen blij worden gemaakt.

Lees meer creatieve oplossingen rond corona

Verward of licht verstandelijk beperkt?

Gertrude van den Brink, lid bestuur VGN, voorzitter raad van bestuur Middin: 'We hebben wat bereikt, als de samenleving begrip heeft en ruimte biedt voor sociaal kwetsbare mensen, vanuit het vertrouwen dat professionele instanties klaarstaan en handelen waar nodig.'

Lees de blog

Generieke module Psychische stoornissen en zwakbegaafdheid of lichte verstandelijke beperking

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website