Kenniswerkplaatsen richten zich op het realiseren van een passend ondersteuningsaanbod in de regio voor mensen met onbegrepen gedrag en hun omgeving. In een kenniswerkplaats werken praktijkprofessionals, beleid, onderzoek en opleidingen samen met mensen met onbegrepen gedrag en hun naasten.
In een kenniswerkplaats gaat het om:
De opzet van een kenniswerkplaats verloopt in 2 fasen:
Gestreefd wordt naar een landelijk dekkend netwerk van ongeveer 20 kenniswerkplaatsen.
Deze subsidiemogelijkheid wordt herhaald in 2023.
Projectnummer 10610102220004 (vervolg op Projectnummer 10610102110002)
E. Meijerink
Gemeente Horst aan de Maas
Noord-Limburg kiest voor een domein overstijgende aanpak om te komen tot betere zorg en ondersteuning voor de meest kwetsbare bewoners in de regio. In dit project wil Noord-Limburg de huidige samenwerking, in de vorm van een contractgroep, laten evolueren in een Lerend Netwerk.
Hiervoor wordt de methode van leren uit de praktijk en begeleiden in de praktijk ingezet. Deze methode wordt in de huidige situatie op kleine schaal ingezet in het Escalatieteam en is samen met partijen ontwikkeld tot een Stabiliteitsaanpak. Bij deze aanpak vormen gezamenlijke doelen en handelingsperspectieven de basis. Daarnaast kiest Noord-Limburg voor een andere benadering voor de E33 meldingen, waarbij een incidententeam met ervaren bemoeizorgers wordt ingezet.
Projectnummer 10610102220003 (vervolg op Projectnummer 10610102110004)
M. Veldt
GGD Flevoland
Het doel van dit project is het opzetten van een Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag in Flevoland. De gemeenten in Flevoland werken vanuit een gezamenlijk beleidskader aan het verbeteren van de positie en ondersteuning van kwetsbare inwoners met onbegrepen gedrag.
In de kenniswerkplaats gaan alle betrokkenen; zowel zorgprofessionals, gemeenten, onderwijs en onderzoek maar ook de naasten, buren, ervaringsdeskundigen en degenen met het ‘onbegrepen gedrag’ zelf, participeren. De kenniswerkplaats ondersteunt bestaande en nieuwe verbindingen zodat partijen en perspectieven elkaar beter kunnen vinden en van elkaar kunnen leren. Er wordt ruimte gecreëerd voor echte ontmoeting en gezamenlijke ontwikkeling in een werkwijze die gelijkwaardig en wederkerig is. Er is aandacht voor lokale verschillen, voor culturele diversiteit én voor overstijgend leren en uitwisselen op regionaal niveau. Echt samenwerken betekent gelijkwaardig met elkaar in gesprek gaan en elkaars wereld, beleving, belang en taal leren bevragen en begrijpen. Op deze manier kunnen knelpunten, praktijkvraagstukken, dilemma’s, maar óók kansen en mogelijkheden echt integraal worden uitgedacht, uitgewerkt en waar mogelijk verbeterd.
Projectnummer 10610102220005 (Vervolg op Projectnummer 10610102110006)
M.H. Kwekkeboom
GGD Amsterdam
In de GGD-regio Amsterdam wordt een regionale kenniswerkplaats opgezet. Het doel van dit project het behouden en/of bevorderen van de mentale gezondheid en veerkracht van alle inwoners en daarbij passende ondersteuning bieden aan mensen met onbegrepen gedrag. Met als streefpunt een inclusieve samenleving.
In de Kenniswerkplaats werken de betrokken partijen aan taaie vraagstukken en bedenken daar samen oplossingen voor. Deze oplossingen worden in praktijk gebracht en verbeterd door tussentijdse evaluatie en bijstelling. De stem van de cliënt is in deze kenniswerkplaats van groot belang. De client wordt vertegenwoordigd in zowel de regiegroep als in de consulatie groep. De betrokkenheid van onderwijs- en onderzoeksinstellingen zorgt voor gedegen theoretische onderbouwing, actieonderzoek en de mogelijkheid de opgedane kennis in relevante opleidingen aan te bieden.
Projecfnummer 10610102220008 (Vervolg op Projectnummer 10610102110007)
I. Boerema
GGD Zaanstreek-Waterland
In de regio Zaanstreek-Waterland hebben de gemeenten zich met partners uit de domeinen zorg, sociaal en veiligheid, verenigd in het samenwerkingsverband ‘Allen voor Een’. De doelgroep zijn psychisch kwetsbare mensen in de wijk, vaak in combinatie met andere problemen, zoals eenzaamheid, financiële problemen en huisvestingsproblematiek.
Gedurende het project wordt er ingezet op het verder ontwikkelen van de inzet van ervaringskennis en de verbreding van doelgroepen rond samenwerken in de wijk. De Kenniswerkplaats is een
praktijkgerichte leerwerkplaats, bestaande uit binnen- en buitenringen. De ‘binnenring’ zijn mensen van de werkvloer en mensen met ervaringskennis. De ‘buitenring’ bestaat uit beleidsmakers en bestuurders. Samen formuleren zij praktijkvragen en adviezen over innovaties. Door beide perspectieven te combineren ontstaat een geïntegreerde kenniscyclus van leren en innoveren en kan gewerkt worden aan borging.
Projectnummer 10610102220002 (Vervolg op Projectnummer 10610102110008)
D. Albers - van der Linden
GGD Zuid-Holland Zuid
In de GGD-regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) wordt een regionale kenniswerkplaats opgezet. Sinds 2016 bestaat hier al een expertteam voor mensen met onbegrepen gedrag. Dit is een netwerkorganisatie met als belangrijkste functies: ontmoeting, netwerk en oplossingen organiseren voor gesignaleerde knelpunten in zowel acute als niet-acute samenwerking tussen zorg, veiligheid en sociaal domein. Het doel is om de juiste inzet van hulp, ondersteuning en opvang op het juiste moment te realiseren.
Voor de regio ZHZ zijn voor de komende jaren knelpunten geïdentificeerd. Hiervoor zijn nieuwe vormen van een formeel en infomeel vangnet voor mensen met onbegrepen gedrag wenselijk. De ambitie van de regionale kenniswerkplaats is om voor de regio ZHZ deze nieuwe vormen van vangnet voor mensen met onbegrepen gedrag te ontwikkelen, onderzoeken, agenderen en/of implementeren. Daarbij wordt sterk ingezet op preventie en vroeg signalering, met gebruikmaking van ervaringsdeskundigen. Een ander essentieel onderdeel van de aanpak is de “waakvlamfunctie”, hiermee is er na behandeling blijvende aandacht voor betrokkenen.
Projectnummer 10610102220006 (Vervolg op Projectnummer 10610102110011)
Z.M. Marina Barriento
Stichting expertisecentrum preventie
Psychische problemen zijn, ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk, vooral benaderd vanuit de (para-)medische hoek en is grotendeels nog het terrein van professionals. Daar komt bij een beperkte beschikbaarheid van voorzieningen en zorgverleners. Gevolgen hiervan zijn onder meer dat niet iedereen de benodigde en/of juiste zorg krijgt en (te) lange wachttijden. In het Caribische deel van het Koninkrijk is het taboe op psychische problemen groter dan in Europees Nederland, de voorzieningen zijn schaarser en de budgetten beperkter. De samenwerking, als het gaat om de bevordering van mentale gezondheid, staat nog in de kinderschoenen.
Er is een dringende behoefte aan een ontmoetings- en verbindingsplek, zoals een Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag. Dit project richt zich op de ontwikkeling en inrichting van een Kenniswerkplaats Caribisch Nederland - mét de kanttekening dat de context anders is.
Projectnummer 10610102210002
W. Dekker
Gemeente Renkum
In de regio Gelderland-Midden ontwikkelen gemeenten, zorgpartijen, veiligheidspartners, zorgverzekeraar en ervaringsdeskundige samen met de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag. De CHE heeft ruime ervaring met het samenwerken vanuit een kenniswerkplaats en leernetwerken. Met de samenwerking, van de domeinen sociaal, zorg en veiligheid, wordt het lerend effect in de regio groter. Dit project richt zich op onderwerpen zoals praktijkgericht leren, normaliseren, samenwerken over de eigen grenzen heen t.b.v. kwetsbare personen, gegevensdelen en hoe gebruik te maken van alle kennis en ervaringen van mensen met (deels) onbegrepen gedrag.
Projectnummer 10610102210003
A.M. Tromp
GGD Regio Utrecht
Het doel van dit project is de herstelkracht en ondersteuning van mensen met onbegrepen gedrag te versterken. Er wordt gezocht naar duurzame mogelijkheden om de repeterende cyclus van probleemescalatie bij de doelgroep te doorbreken. Hierbij wordt vanuit verschillende perspectieven gewerkt. Om meer inzicht te krijgen op de situatie en handelswijze van mensen met onbegrepen gedrag worden direct betrokkenen en hun naasten uitgenodigd om hun ervaring(-skennis) te delen. Door hun perspectief centraal te zetten kunnen er mogelijk aanknopingspunten worden gevonden voor verbetering. De inzet van ervaringsdeskundigen speelt hierbij een belangrijke rol. Het project richt zich op het vormen van een lerende gemeenschap rondom onbegrepen gedrag in de regio Utrecht. Hierbij wordt er gewerkt vanuit casuïstiek en geëxperimenteerd met nieuwe werkvormen.
Projectnummer 10610102210004
S.M. Drenth
Twomorrow
De GGZ instelling GGNet is de koploper als het gaat om de verbinding tussen de GGZ en Werk & Inkomen. De wens is om in het verzorgingsgebied van GGNet een kenniswerkplaats GGZ en Werk & Inkomen te realiseren die eenvoudig op te schalen is naar een landelijke aanpak. Via actieonderzoek en het model van de persoonsgerichte aanpak wordt de samenwerking tussen de diverse bestuurlijke regio’s naar een macroniveau gebracht. De samenwerking tussen de diverse instellingen wordt op meso niveau gebracht zodat op micro niveau een passende persoonsgerichte aanpak voor iedere cliënt met onbegrepen gedrag beschikbaar is. De samenwerking GGZ en Werk & Inkomen is binnen het verzorgingsgebied van GGNet een best practice van netwerkpsychiatrie. De kenniswerkplaats heeft als doel partijen, die zich bezighouden met overige leefgebieden van mensen met onbegrepen gedrag, te verbinden. Deze verbinding is noodzakelijk voor de bevordering van maatschappelijk herstel en inclusiviteit in de maatschappij.
Projectnummer 10610102210005
I. Kunst
GGD Gelderland-Zuid
Dit project is gericht op het uitwerken van een plan van aanpak voor de Regionale Kenniswerkplaats Sluitende Aanpak Gelderland-Zuid. Deze kenniswerkplaats bouwt verder op het brede en solide netwerk rondom de aanpak van mensen met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid. Het doel is om het netwerk te versterken en verder uit te breiden. De samenwerking zal bestaan uit zorgprofessionals, gemeenten, onderzoekers, onderwijs, ervaringsdeskundigen, inwoners met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid en wijkbewoners. Alle partijen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid.
Projectnummer 10610102210006
M.J. Vosjan
GGD Ijsselland
Dit project is gericht op het maken van een plan van aanpak voor de Regionale Kenniswerkplaats Psychische Gezondheid en Onbegrepen Gedrag in de regio IJselland.
Quote van een partner: ‘In de regio IJsselland bloeien vele mooie bloemen maar hoe maken we er samen een boeketje van?’ Dat is wat deze kenniswerkplaats beoogd.
De kenniswerkplaats dient als een plek waar (nog te ontwikkelen) formele interventies tezamen met in de praktijk ontwikkelde (informele) oplossingen zichtbaar gemaakt worden voor elkaar. Om er vervolgens van te leren en op door te ontwikkelen. De samenwerking bestaat uit (zorg)professionals, gemeenten, zorgverzekeraars / -kantoren, woningcoöperaties, onderwijs en onderzoek, naasten, buren, ervaringsdeskundigen en inwoners met onbegrepen gedrag. In het verband worden professionele kennis, beleidskennis, wetenschappelijke kennis én ervaringskennis gecombineerd. De insteek van de kenniswerkplaats is dat praktijkverbetering, onderzoek en kennisontwikkeling samen op gaan.
Projectnummer 10610102210007
B. Trimbos
WijZijn Traverse Groep
De 16 gemeenten in de regio West-Brabant hebben samen met diverse organisaties voor zorg en welzijn het Meldpunt Crisiszorg ontwikkeld. Dit is de centrale plek voor meldingen (acuut en niet-acuut) over personen met onbegrepen gedrag. Het Meldpunt, een integraal team van professionals, voert een triage uit en zet deze door naar de diverse crisisdiensten en voorliggende voorzieningen. Vanuit deze samenwerking wordt de kans gezien om in gezamenlijkheid te komen tot een Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag. Het doel van het Actieprogramma Grip op Onbegrip is het versterken van een lerende omgeving en verbetercyclus in de regio ten behoeve van een persoonsgerichte aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag. Door de praktische wijsheid van professionals te verbeteren, kennisontwikkeling en kennisdeling te initiëren, worden de kansen vergroot op een beter passend antwoord op Onbegrepen Gedrag.
Projectnummer 10610102230002
C.C.W. van den Akker
Gemeente Groningen
Onbegrepen gedrag kent vele oorzaken en uitingen. Daarom zijn er, bij de aanpak van onbegrepen gedrag, verschillende mensen en organisaties betrokken. Het gedrag, en het daarmee gepaard gaande onbegrip, raakt zowel de mensen zelf als hun omgeving. Denk aan naasten, wijkbewoners en professionals. Vanwege de vele oorzaken en verschijningsvormen is de kennis en ervaring van betrokkenen vaak versnipperd. Ook wordt gezien dat er relatief veel aandacht is voor de excessen of de meest complexe gevallen. Daar staat tegenover dat er nog te weinig aandacht is voor preventie, de-escalatie en een inclusieve omgeving die herstel bevordert. Dit project is gericht op het verkennen van de vormgeving van een Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag in de gemeente regio Groningen. De kenniswerkplaats zal bijdragen bij de doorontwikkeling van kennis en kunde. De focus ligt hierbij op praktische toepasbaarheid in de brede praktijk, met nadrukkelijke aandacht voor het voorkomen van uitsluiting en escalatie. Hierbij wordt ook verbinding gemaakt met het veiligheidsdomein.
Projectnummer 10610102230005
J.B. de Vries
Espria
Onbegrepen gedrag kent vele oorzaken en uitingen. Daarom zijn er, bij de aanpak van onbegrepen gedrag, verschillende mensen en organisaties betrokken. Het gedrag, en het daarmee gepaard gaande onbegrip, raakt zowel de mensen zelf als hun omgeving. Denk aan naasten, wijkbewoners en professionals. Vanwege de vele oorzaken en verschijningsvormen is de kennis en ervaring van betrokkenen vaak versnipperd. Ook wordt gezien dat er relatief veel aandacht is voor de excessen of de meest complexe gevallen. Daar staat tegenover dat er nog te weinig aandacht is voor preventie, de-escalatie en een inclusieve omgeving die herstel bevordert. Dit project is gericht op het verkennen van de vormgeving van een Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag in de gemeente regio Drenthe. De kenniswerkplaats zal bijdragen aan de doorontwikkeling van kennis en kunde. De focus ligt hierbij op praktische toepasbaarheid in de brede praktijk, met nadrukkelijke aandacht voor het voorkomen van uitsluiting en escalatie. Hierbij wordt ook verbinding gemaakt met het veiligheidsdomein.