Stoppen met medicatie bij jarenlange stabiele MS: DOT-MS (discontinuation of therapy in multiple sclerosis)
De afgelopen 20 jaar zijn er voor MS meerdere afweeronderdrukkende medicijnen voor het voorkomen van ontstekingen op de markt gekomen. Deze kunnen de ziekte niet langer alleen remmen maar ook daadwerkelijk stil leggen. Er is een echter een groeiende tendens om deze middelen voor te schrijven. Wij behandelen eerder, en schalen de behandeling sneller op bij de minste tekenen van ziekteactiviteit. We starten soms zelfs met behandelen nog voordat de definitieve diagnose is gesteld. Dit alles leidt weliswaar tot een betere controle van de ziekte, maar ook tot een toegenomen blootstelling aan medicatie met mogelijke (ernstige) bijwerkingen tot gevolg.
Nu kent MS een heel wisselend beloop. Er is enerzijds een categorie patiënten waarbij er sprake is van een heel mild ziektebeloop. Deze categorie (15-20% van de patiënten) heeft nauwelijks neurologische verschijnselen terwijl zij niet behandeld worden. Anderzijds is er de categorie MS patiënten waarbij na lange ziekteduur de ontstekingsactiviteit langzaam uitdooft en waarvoor dit soort behandelingen niet meer effectief is. Met de DOT-MS studie onderzoeken wij of we bij deze patiënten, die minimaal 5 jaar vrij van ontstekingsactiviteit zijn, veilig de afweeronderdrukkende therapie kunnen stoppen. Daarnaast onderzoeken we of met behulp van biomarkers ook voorspeld kan worden welke patiënten het best zouden kunnen stoppen met medicatie.
De DOT-MS studie wordt gefinancieerd door ZonMW (848043001) en de Stichting MS Research (17-992). De studie wordt verricht vanuit het MS Centrum Amsterdam, Amsterdam UMC, locatie VUmc, maar wordt landelijk in meerdere ziekenhuizen uitgevoerd. Bij vragen over de studie of eventuele interesse in deelname; dot-ms [at] amsterdamumc.nl (dot-ms[at]amsterdamumc[dot]nl)