Kick-off ontwikkeltraject Onbekend Talent
Onbekend Talent
Het van Kleef Instituut (VKI) en het Albeda zorgcollege hebben de opdracht gekregen van ZonMw, vanuit het Programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO), om een leertraject te ontwikkelen. ZonMw vindt het namelijk belangrijk dat mbo-zorgmedewerkers meer zeggenschap krijgen in het werkveld. Zo kunnen zij vanuit zelfreflectie nog beter inspelen op problemen die zich voordoen in de praktijk, zodat dit mee meegenomen kan worden in het eigen team en het samenwerken met collega’s.
Bijzonder traject
Het ontwikkeltraject is uitgezet als pilot bij zorgorganisaties die kernpartner zijn van het Van Kleef Instituut. Tijdens de aftrap vertelde Senior Programmamanager Kennisinfrastructuur, Marije Blok, waarom dit traject bijzonder is: “terwijl veel activiteiten in ons programma zich met name richten op het ontwikkelen van nieuwe kennis, is het unieke van dit traject dat de kennis ook direct wordt toegepast in de praktijk. Zo kunnen we niet alleen direct impact maken in het veld, maar houden we ook de zorgprofessionals betrokken in dit proces”.
Wat kunnen we verwachten?
De zorgprofessionals, onbekende talenten, worden door het VKI en Albeda zorgcollege begeleid in het ontwikkeltraject en gaan aan de slag met hoe zij een probleem uit de eigen dagelijkse werkpraktijk kunnen signaleren, oppakken en verbeteren. Het traject bestaat uit 6 modules met inspirerende lessen en intervisiebijeenkomsten. Het doel is om gedurende het traject van 9 maanden deze informatie mee te nemen in het eigen team, zodat er een ‘kennisketen’ ontstaat waarbij er meer impact gerealiseerd kan worden.
Annette Koedood, werkzaam als projectleider Zorg Innovatie Academie bij het Albeda Zorgcollege vertelt waarom zij dit traject belangrijk vindt: “Het gaat niet zozeer om het doen van perfect onderzoek. Het gaat er vooral om wat je zelf ontdekt en waarmee je verder kunt. Onderzoek is daar een middel voor”.
Volgen: blogs en vlogs onbekende talenten
Een onderdeel van het ontwikkeltraject is dat de deelnemers ook zelf het onderzoek gaan vastleggen. Zij doen dit met behulp van bijvoorbeeld een blog of vlog, zodat zij hun voortgang kunnen delen met de andere onbekende talenten. Ook het inspireren van de eigen werkomgeving is hierin een belangrijk onderdeel, omdat ze op die manier meer impact kunnen realiseren met het onderzoek. In totaal is er ruimte voor 24 deelnemers binnen het beschikbare subsidiebudget.
Mocht je meer willen lezen over het ontwikkeltraject en/ of de deelnemers volgen? Bezoek dan de website van Onbekend Talent.