Goed bezocht voorzittersoverleg in teken van participatie en ervaringsdeskundigheid

Op 31 januari vond ons jaarlijkse voorzittersoverleg plaats. Deze editie stond in het teken van het thema participatie en ervaringsdeskundigheid. Ook was er onder andere aandacht voor het stroomlijnen van de verschillende subsidie-instrumenten. Het overleg werd bezocht door zo'n 50 commissievoorzitters, waarmee de opkomst sinds de corona-pandemie weer een stijgende lijn laat zien.

Stroomlijnen subsidie-instrumenten

Na welkomstwoorden van voorzitter Arfan Ikram en algemeen directeur Véronique Timmerhuis trapte directeur programma's Mariëlle Snijders het officiële programma af. Zij nam de aanwezige voorzitters mee in het project 'Stroomlijnen'. Dit project heeft als doel de verschillende subsidie-instrumenten te stroomlijnen, met als eindresultaat daarvan een menukaart. Die menukaart moet zorgen voor meer aansluiting tussen het inhoudelijke doel van een subsidie en de gevraagde, bijvoorbeeld juridische, vereisten.

Participatie en ervaringsdeskundigheid

Na de pauze geeft Jacqueline Maschino een presentatie over participatie en ervaringsdeskundigheid. Hoe neem integreer je dit in de programma’s? Jacqueline is projectleider Participatie en Citizen Science bij ZonMw en is zelf ervaringsdeskundige. Zij neemt de voorzitters mee in een paar programma’s die bij ZonMw lopen of gaan lopen waar ervaringsdeskundigheid wordt ingezet. Ook bespreekt ze andere ontwikkelingen, zowel maatschappelijk als intern. Het beter ontsluiten van kennis die wij opdoen in de programma’s bijvoorbeeld. Daarnaast is participatie een relevantiecriterium in het project Stroomlijnen.