Aansluiten bij onderzoeksconsortium herstelzorg vrouwelijk genitale verminking (VGV)

Onderzoeken naar de gevolgen van een hersteloperatie bij vrouwelijk genitale verminking (VGV) geven een diffuus beeld. Om meer inzicht te krijgen in de verwijzing, indicatiestelling, effectiviteit en veiligheid van multidisciplinaire herstelzorg bij VGV, nodigt ZonMw onderzoeks- en veldpartijen uit om aan de sluiten bij het nieuwe onderzoeksconsortium herstelzorg VGV. Voor meer informatie organiseert ZonMw een bijeenkomst op woensdag 1 juni 2022.

Vrouwelijke genitale verminking (VGV), ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen zonder medische noodzaak. VGV verhoogt het risico op gezondheidscomplicaties zoals urineweginfecties, pijnlijke geslachtsgemeenschap, problemen tijdens de bevalling en een negatief effect op de psychische gezondheid.

Weinig bekend over hersteloperaties VGV

Op dit moment ontraden experts om reconstructieve operaties bij vrouwen zonder somatische klachten uit te voeren, omdat het onduidelijk is of de mogelijke baten van de behandeling opwegen tegen de risico’s. Bovendien is er te weinig bekend over de gevolgen van een hersteloperatie als het gaat om mentaal welbevinden. De kennis die beschikbaar is geeft een diffuus beeld, waar geen eenduidige conclusies uit getrokken kunnen worden.

Onderzoek naar multidisciplinaire herstelzorg VGV

Om een meer eenduidig beeld te krijgen, heeft ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan ZonMw gevraagd om onderzoek te faciliteren. Het onderzoek moet inzicht geven in de verwijzing, indicatiestelling, effectiviteit en veiligheid van multidisciplinaire herstelzorg bij VGV. Het onderzoek zal gericht zijn op vrouwen die te maken hebben of hebben gehad met vrouwelijke genitale verminking. In aansluiting bij bestaande richtlijnen wordt er (zoveel als mogelijk) onderscheid gemaakt tussen vrouwen met somatische klachten, vrouwen met psychische klachten en vrouwen met seksuele klachten.

Centralisatie van de zorg bij het Amsterdam UMC

Het ministerie van VWS heeft aangegeven dat ze graag ziet dat de zorg en het onderzoek voor deze doelgroep wordt gecentreerd bij het Amsterdam UMC. In dit universitair medisch centrum is de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd rond complexe genitale afwijkingen. De patiëntenzorg is daarbij ingebed in multidisciplinaire zorgpaden met integrale benadering vanuit gynaecologie, plastisch reconstructieve chirurgie, psychologie en seksuologie. Betrokkenheid van het Amsterdam UMC is daarmee essentieel voor de uitvoering van dit onderzoek.

Wilt u aansluiten bij het onderzoeksconsortium?

Bent u een onderzoeks- of veldpartij met expertise op het gebied van VGV? Dan kunt u mogelijk aansluiten bij het onderzoek. Voor meer informatie hierover, kunt u zich aanmelden voor de bijeenkomst ‘Onderzoek multidisciplinaire herstelzorg VGV’ op woensdag 1 juni 2022 van 09.30 tot 11.00 uur. Tijdens de bijeenkomst zal ook ruimte zijn voor deelnemers om vragen te stellen over de subsidieoproep die ZonMw binnenkort verwacht. Mocht u bij deze bijeenkomst aanwezig willen zijn dan kunt u dit doorgeven via gender [at] zonmw.nl (gender[at]zonmw[dot]nl) en zal de ZOOM-link met u gedeeld worden.

Onderwerpen