Vooraankondiging: innovatie in arbeidsparticipatie van mensen met een beperking of chronische ziekte

NWO kondigt de openstelling aan van een nieuwe KIC-call met de titel: ‘Meedoen op de arbeidsmarkt: innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte’. Nieuw onderzoek door interdisciplinaire publiek-private consortia is nodig om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en faciliteren. De publicatie van de call for proposals wordt begin augustus 2022 verwacht.

Achtergrond

In de afgelopen twintig jaar is er al veel in gang gezet om te bevorderen dat mensen met een beperking bij reguliere werkgevers aan het werk kunnen. Toch zijn er meer verbeteringen nodig; het is noodzakelijk nieuwe kennis over dit onderwerp te blijven stimuleren en ontwikkelen. Deze kennis kan betrekking hebben op wet- en regelgeving of onderzoek naar technische mogelijkheden en/of (innovatieve) hulpmiddelen die een uitkomst kunnen bieden en arbeidsparticipatie stimuleren en faciliteren.

Mensen met een beperking moeten toegang krijgen en houden tot werk dat past bij hun mogelijkheden en ambities. Daarbij dienen zij -indien nodig- ondersteuning te krijgen om te kunnen voldoen aan de uitdagingen van het werk waar zij voor hebben gekozen. Er zijn diverse mogelijkheden, maar het realiseren van passende arbeid gebeurt op beperkte schaal. Er is momenteel gebrek aan doorontwikkeling en carrièreperspectief.

Doel van de call

Meedoen op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking vergt verdere technologische en sociale innovatie mét, dóór en vóór deze mensen. Sociale innovaties, technologie en hulpmiddelen kunnen bijdragen aan betere participatie op de arbeidsmarkt door mensen met een beperking. Zowel thuis als op de werkplek zelf. De nieuw te openen KIC-call richt zich op onderzoek naar innovatieve mogelijkheden/oplossingen om mensen met een beperking duurzaam en betekenisvol te kunnen laten deelnemen aan de arbeidsmarkt. Het onderzoek vindt plaats in publiek-private consortia. De projecten dragen bij aan nieuwe inzichten en (sociale en) technologische innovaties. Het onderzoek leidt ook tot een structurele verbetering van de kansengelijkheid en een inclusieve arbeidsmarkt. Het streven is om aantoonbare impact te hebben op de arbeidspositie van mensen met een beperking. In deze call worden projecten gefinancierd die van toegevoegde waarde zijn voor lopend onderzoek en bestaande kennis.

Interdisciplinaire samenwerking

Om het doel van de call te bereiken is een interdisciplinaire samenwerking van belang. Het onderzoek integreert tenminste twee van de drie wetenschapsgebieden (alfa, bèta, gamma), waaronder altijd de bètawetenschappen. Hierbij integreren onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines hun kennis en expertise. Dat leidt tot geïntegreerde kennis. Onder de bètawetenschappen verstaan we zowel de technische wetenschappen, de exacte en natuurwetenschappen als de medische en gezondheidswetenschappen.

Meer informatie

Meer informatie over voorwaarden, budget en deadlines volgt bij de opening van de call. Deze gaat naar verwachting begin augustus open.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het NWO-onderzoeksprogramma KIC staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

Disclaimer

Dit is uitsluitend een aankondiging van een voorgenomen onderzoeksprogramma van NWO. De mogelijkheid tot het aanvragen van financiering staat open na publicatie van een call for proposals in de Staatscourant.