Verspeidingsimpulsen voor projecten huiselijk geweld en kindermishandeling

Huiselijk geweld en kindermishandeling is nog altijd een groot probleem. Kennis uit onderzoeken over het voorkomen, signaleren, stoppen en behandelen van (de gevolgen) hiervan wordt komende jaren actief overgebracht aan professionals en opleidingen. Met 7 verspreiding en implementatie impulsen worden zij ondersteund om er actief mee aan de slag te gaan. Zo wordt er onder andere gewerkt aan de toepassing van een nieuw behandelmodel voor kinderen die op jonge leeftijd meervoudig getraumatiseerd zijn en wordt het Nationaal Signaleringsinstrument Kindermishandeling in 25 Nederlandse ziekenhuizen geïmplementeerd.

Waar gaan de projecten mee aan de slag?

De 7 projecten richten zich op verschillende manieren op het voorkomen, signaleren en de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld:

De resultaten worden eind 2022 verwacht.

Geweld hoort nergens thuis

Het onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis maakt deel uit van het actieprogramma Geweld hoort nergens thuis van de Rijksoverheid. De opgave van dit programma van de Rijksoverheid is om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade ervan te beperken en zo de vicieuze cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken.

Veilig opgroeien

Het programma Veilig opgroeien bestaat uit een deelprogramma kindermishandeling en een deelprogramma Loverboys. Het deelprogramma kindermishandeling loopt sinds 2016. In 2018 is daar een aanvullende opdracht voor zorg voor slachtoffers van loverboys als deelprogramma aan toegevoegd.

Meer weten?