Autologe vettransplantatie (AFT) bij borstreconstructie na een totale borstverwijdering ter behandeling van borstkanker behoort vanaf 1 januari 2023 tot het basispakket. En vanaf 15 januari 2023 behoort ook de vergoeding voor de behandeling met tumor infiltrerende lymfocyten (TIL) voor mensen met een uitgezaaid melanoom tot het basispakket.

Voorwaardelijke Toelating

Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het ten minste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Sinds 1 januari 2012 kan de minister van VWS besluiten om zorg die nog niet bewezen effectief is, voorwaardelijk toe te laten tot het basispakket van de zorgverzekeringswet. Daaraan is de voorwaarde verbonden dat in de periode van de tijdelijke toelating gegevens worden verzameld over de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van de zorg. Binnen deze gerichte ronde van het programma DoelmatigheidsOnderzoek is budget beschikbaar om dit onderzoek te doen. In de laatste 6-9 maanden van de periode van tijdelijke toelating gebruikt het Zorginstituut die onderzoeksgegevens om vast te stellen of de zorg definitief onderdeel kan zijn van het verzekerde pakket.

Lees meer over de BREAST trial via de ZonMw projectpagina en het standpunt via het nieuwsbericht op de website van Zorginstituut Nederland.
Voor de TIL studie vindt u meer informatie via het nieuwsbericht van Zorginstituut Nederland en op de ZonMw projectpagina. ZonMw financierde het onderzoek naar de kosteneffectiviteit en de impact op het totale gezondheidszorgbudget van de interventies ten opzichte van de standaardbehandeling.

In 2019 is de voorwaardelijke toelating grotendeels vervangen door:
•    Subsidieregeling veelbelovende zorg
•    Voorwaardelijke toelating weesgeneesmiddelen, conditionals en exceptionals
De huidige, lopende voorwaardelijke toelatingstrajecten (VT-trajecten), worden afgerond volgens de voorwaarden van voorwaardelijke toelating.

AFT/The BREAST trial

•    Zorginstituut Nederland
•    Projectpagina ZonMw AFT (BREAST trial)

TIL studie

•    Zorginstituut Nederland
•    Projectpagina ZonMw TIL

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website