Vanuit het COVID-19 Programma zijn op het gebied van diagnostiek twee studies gefinancierd die zijn gericht op testen op COVID-19. Bart Keijser van TNO ontwikkelt in een van deze studies een snelle testmethode op basis van LAMP (loop mediated isothermal amplification). Diagnostiek gebaseerd op deze methode is een alternatief voor het testen met PCR (polymerase chain reaction). Keijser en zijn team hebben een sneltest gemaakt die kan worden ingezet om de huidige testcapaciteit voor COVID-19 op te schalen.


TNO opent vandaag samen met de GGD Amsterdam bij de RAI een proef-teststraat voor de corona-sneltest die door TNO en partners wordt ontwikkeld. Deze nieuwe test verkort de periode tussen monsterafname en daadwerkelijke detectie van het COVID-19 virus tot een uur. Het sneller kunnen bepalen of een persoon besmet is, is van vitaal belang bij efficiënte bestrijding van de infectie onder de bevolking. Monsters van de GGD-teststraat worden zowel via PCR door de GGD, als via de nieuwe test door TNO beoordeeld en later vergeleken, zodat de betrouwbaarheid van de LAMP-test verder kan worden bepaald.

LAMP is goedkoper, minder veeleisend qua benodigde laboratoriuminfrastructuur en geeft sneller resultaten. LAMP kan parallel met de bestaande PCR-tests worden uitgevoerd en kan daarmee de testcapaciteit in Nederland vergroten.
Naast een op LAMP gebaseerde testmethode voor COVID-19 wordt in dit onderzoek ook toegewerkt naar een implementatieplan voor grootschalige toepassing van LAMP-tests in Nederland.

TNO werkt in dit project samen met DSM, RIVM, LUMC, UMCG, Micronit en de GGD.

Meer informatie

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website