Onderzoeksconsortia MANTRA en BENIGN samen aan de slag met klimaatadaptatie en gezondheid

Open communicatie en transdisciplinaire samenwerkingen zijn essentieel om klimaatadaptatie aan te pakken. MANTRA en BENIGN, 2 startende projecten binnen het programma Klimaatadaptatie en gezondheid van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), gaan aan de slag om interventies te onderzoeken en ontwikkelen op het gebied van klimaatadaptatie. Hierbij staan de effecten op de gezondheid van mensen centraal.

Living labs en citizen science

Het doel van MANTRA en BENIGN is om gezondheid te bevorderen met bestaande en nieuwe maatregelen en om de negatieve gezondheidseffecten van klimaatverandering in de stad en op het platteland te voorkomen. MANTRA doet onderzoek in landelijke gebieden en BENIGN focust op steden. In beide projecten doen lokale burgers mee aan het onderzoek (citizen science). Living labs dragen hier bij aan het monitoren van hittestress, waterkwaliteit en pollenproblematiek. Ook worden kwetsbaarheden, onderlinge afstemming en het effect van maatregelen met living labs gemonitord. Hierdoor is er veel aandacht voor individuele verschillen, uiteenlopende belangen en co-creatie.

Verbinding

Als startschot kwamen vertegenwoordigers van MANTRA en BENIGN en diverse stakeholders donderdag 10 november 2022 samen in Utrecht. Naast presentaties van MANTRA en BENIGN, was er die middag een presentatie van Chantal Oudkerk Pool van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) en interactieve workshops. ZonMw had deze verbindende bijeenkomst georganiseerd zodat de deelnemers elkaar konden leren kennen, netwerken en zich verdiepen in citizen science, interventies en samenwerking (de workshoponderwerpen).

Meer informatie

Lees meer over de projecten MANTRA en BENIGN in het verslag van de startbijeenkomst Klimaatadaptatie en gezondheid en op de themapagina Klimaatverandering.