Dit is een oproep voor subsidieaanvragen voor onderzoek naar de effectiviteit en kosten van interventies (diagnostische, therapeutische en verzorgende activiteiten in de gezondheidszorg). Het programma DoelmatigheidsOnderzoek draagt bij aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. Let op: er kan alleen ingediend worden op uitnodiging.

Onderwerpen

 • DoelmatigheidsOnderzoek
 • Interventies
 • Kosteneffectiviteit
 • Onderzoek voor richtlijnontwikkeling
 • Implementatie

 

Onderdeel van programma

DoelmatigheidsOnderzoek

Geplaatst op

15 december 2022

Deadline

7 maart 2023,
14.00 uur

Lees volledige subsidieoproep

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep kunt u via onderstaande link bekijken. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep Open ronde 24 DO UA (pdf) 420 KB

Doel subsidieoproep

Het doel van de subsidieoproep is het vergroten van kennis voor de zorgpraktijk over de effectiviteit en kosten van interventies in Nederland

Wat kan worden aangevraagd?

In aanmerking komt doelmatigheidsonderzoek dat aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Het levert kennis op over de effectiviteit en kosten van niet-farmacotherapeutische interventies;
 • Het gaat om een vergelijking van een interventie ten opzichte van de standaardzorg;
 • Het gaat om vergelijkend onderzoek naar interventies waarvan de veiligheid is aangetoond en de werkzaamheid aannemelijk is gemaakt;
 • Onderzochte interventies behoren tot het basispakket Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz)-zorgpakket of daar naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst toe kunnen gaan behoren;
 • Het onderzoek wordt ingediend, opgezet en uitgevoerd door een multicenter samenwerkingsverband waarbinnen minstens twee niet-universitaire centra participeren die de interventie zelfstandig uitvoeren.

 

Niet in aanmerking komt onderzoek naar:

 • organisatie van zorg
 • universele, selectieve en geïndiceerde preventie
 • geneesmiddelen

Bekijkt u ook de infographic van het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

 

Randvoorwaarden

Wie kan aanvragen?
Een subsidieaanvraag kan alleen door een hoofdaanvrager afkomstig van een onderzoeks- of zorginstelling worden ingediend.

Budget
In totaal is in deze subsidieronde minimaal € 7,4 M beschikbaar.
ZonMw financiert van de totale kosten per onderzoeksvoorstel maximaal 90%. Cofinanciering is verplicht (10% van de totale kosten) en dient geregeld te zijn bij het indienen van de subsidieaanvraag.
Het maximaal aan te vragen bedrag per onderzoeksvoorstel is € 800.000,-, mits goed onderbouwd in de begroting.

Looptijd
U dient te overtuigen dat uw project haalbaar is binnen de opgegeven looptijd (met een maximale looptijd van 10 jaar).

 

Aanvraag indienen

U kunt tot 7 maart 2023, 14:00 uur uw aanvraag indienen via Mijn ZonMw.

Let op:

MijnZonMw is een nieuw systeem. Wij raden u uitdrukkelijk aan vroeg te beginnen met het invoeren van uw aanvraag, minimaal één week voor de deadline. Neemt u bij vragen of problemen zo spoedig mogelijk contact op met ZonMw via de servicedesk: servicedesk@zonmw.nl.

Als u nog niet eerder met MijnZonMw heeft gewerkt moet u een account aanmaken. Dit geldt ook indien u reeds eerder een ProjectNet account had aangemaakt!

Download alle informatie

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep DoelmatigheidsOnderzoek – Open Ronde 2024, onderzoek naar de effectiviteit en kosten van interventies (pdf) 374 KB

Subsidie aanvragen

Contact

Heeft u een vraag en staat uw antwoord niet bij de 'veelgestelde vragen over subsidie'? Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van het programma DoelmatigheidsOnderzoek. Voor technische vragen over het online indiensysteem van ZonMw neemt u contact op met onze servicedesk.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website