Binnen de Social Trials staat experimenteren met ondersteuningsvormen voor mensen met dementie en naasten vanuit de visie van de Sociale Benadering Dementie centraal. In de uitbreiding wordt ruimte gegeven aan vier extra pilot gemeenten om te experimenteren met passende ondersteuning, gebaseerd op deze benadering. In deze extra ronde is ruimte voor een laatste gemeente van de in totaal vier extra pilot gemeenten.

Onderwerpen

 • sociale benadering dementie
 • passende ondersteuning
 • gemeenten
 • implementatie
 • experiment social trials

Onderdeel van programma

Programma Social Trials - monitoren, evalueren en leren

Geplaatst op

9 maart 2021

Deadline

20 april 2021,
14.00 uur

Lees volledige subsidieoproep

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep kunt u via onderstaande link bekijken. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep Social Trials - Uitbreiding middels implementatie- extra ronde (pdf) 157 KB

Doel subsidieoproep

Deze subsidieoproep, mede gefinancierd door Alzheimer Nederland, richt zich op uitbreiding middels implementatie.

Deze subsidieoproep is erop gericht de leereffecten van de Sociale Benadering Dementie (SBD) uit te breiden en om kennis op te doen voor een eventuele landelijke opschaling. Met deze subsidieoproep wordt ruimte geboden voor deelname van een pilotgemeente om te komen tot in totaal acht Social Trials.

Het uiteindelijke doel is een betere begeleiding van mensen met dementie, andere werkwijzen, het realiseren van een systeemaanpak en het beschikbaar maken van de benadering voor iedereen in Nederland.

Wat kan worden aangevraagd?

De inkoop Wmo moet de zorg voor tenminste 80 cliënten volgens het model van de Sociale Benadering Dementie faciliteren. Er kan gekozen worden uit twee implementatie modellen:

 1. Het experimenteren met SBD – teams buiten de structuren van het bestaande aanbod, of
 2. Het verbinden van SBD-teams met het bestaande zorgaanbod.

Randvoorwaarden

De aanvragen in reactie op deze subsidieoproep kunnen uitsluitend ingediend worden door gemeenten.

Wie kan aanvragen?

 • De hoofdaanvrager en bestuurlijk verantwoordelijke zijn werkzaam bij dezelfde gemeente.
 • Deze oproep is specifiek bedoeld voor gemeenten met maximaal 200.000 inwoners.
 • Alleen gemeenten die al bezig zijn met het opzetten en/of uitvoeren van zorg en ondersteuning aan mensen met dementie volgens de principes van sociale benadering dementie kunnen een subsidieaanvraag indienen.
 • Alleen gemeenten met aantoonbare lokale bereidheid kunnen een subsidieaanvraag indienen. Gemeenten moeten aantonen dat zij financiering hebben voor deze zorg en dienen daartoe een onderbouwing te geven van het inkoopbudget. Met daarbij aangegeven met welke partijen ze de interventie gaan bekostigen.

Budget

Het bij ZonMw aan te vragen subsidiebedrag per project is maximaal € 250.000 (incl. BTW). De looptijd van het project is maximaal 24 maanden.  In totaal is binnen deze subsidieronde € 250.000  beschikbaar voor uitbreiding van het experiment met een nieuwe pilotgemeente.

 

Aanvraag indienen

U kunt tot 20 april 2021, 14:00 uur uw aanvraag indienen via ProjectNet.

Download alle informatie

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep Social Trials - Uitbreiding middels implementatie- extra ronde (pdf) 157 KB

Subsidie aanvragen

Contact

Heeft u een vraag en staat uw antwoord niet bij de 'veelgestelde vragen over subsidie'? Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Maartje Liebregts. Voor technische vragen over ProjectNet neemt u contact op met de Servicedesk.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website