Binnen verschillende ZonMw-progamma's wordt onderzoek gedaan naar autismespectrumstoornissen om zo de herkenning en diagnostiek, de kwaliteit van leven en de maatschappelijke participatie van mensen met autisme te verbeteren.

In Nederland heeft circa 1% van de bevolking een autismespectrumstoornis (ASS) of kortweg autisme. Er zijn grote verschillen tussen mensen met een ASS, vandaar dat er wordt gesproken over een spectrum. Een ASS is levenslang aanwezig, maar welke problemen op de voorgrond staan (en of er überhaupt sprake is van problemen) kan sterk variëren in de loop van de tijd. Hierbij spelen zowel in de persoon zelf gelegen factoren als omgevingsfactoren een rol, en de wisselwerking tussen beide. Er is dus niet alleen variatie tussen individuen met autisme, maar ook over een tijdsperiode, variërend van dagen tot jaren (zoals verschillende levensfases) binnen één individu.

Uitgelicht

Succesvolle arbeidsparticipatie voor mensen met autisme

Thumbnail van de film over WerkWeb-Autisme

In het praktijkproject ‘WerkWeb-Autisme’ wordt een zelfmanagement methodiek ontwikkeld om normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme, samen met betrokken professionals, te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk dat goed bij hen past.

Bekijk het filmpje

Blog: Luisteren naar autisme

Logo NVA

In een blog vertellen Wouter Staal en Bernadette Wijnker-Holmes van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) waarom zij het zo belangrijk vinden dat er écht wordt geluisterd naar de ervaringen en kennis van mensen met autisme. 

Lees de blog

Lopende en afgeronde projecten

Kinderen met autisme leren communiceren

Kan interactie met een sociale robot kinderen met autisme helpen beter contact te maken en samen te werken? Om die vraag draait het in een project van het programma Translationeel Onderzoek. 

Translationeel Onderzoek

De wisselwerking van hersengebieden in autisme

Dr. L. (Lieke) Kros (v), Erasmus MC – Neurowetenschappen

Autisme is een veelvoorkomende neurologische ontwikkelingsstoornis gekenmerkt door sociale problemen en repetitief gedrag. Verstoringen in cerebellaire ontwikkeling of werking kunnen autisme veroorzaken. Lieke Kros gaat met behulp van een Veni-subsidie onderzoeken hoe het cerebellum andere essentiële gebieden beïnvloedt om beter te begrijpen hoe deze wisselwerking bijdraagt aan autisme en hopelijk nieuwe behandelingsmogelijkheden te helpen identificeren.

> bekijk de Veni-projecten

TOP subsidie voor excellente onderzoeksgroepen

Begin 2017 zijn 10 projecten van excellente onderzoeksgroepen zijn gehonoreerd met een TOP subsidie. Hiermee kunnen zij onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan. Zij krijgen maximaal € 675.000,- voor wetenschappelijk onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt. Het oogmerk van de TOP subsidie is ruimte te creëren voor innovatieve wetenschap van excellente kwaliteit. 2 onderzoeksgroepen richten zich op autisme spectrum stoornis:

  • de groep van Dr.  C.A.  Lohmann (NIN) gaat na waardoor prikkelverwerking in de ontwikkeling na de geboorte verstoord raakt. Autisme spectrum stoornis (ASS) gaat in meer dan 90% van de gevallen gepaard met een verstoorde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zoals beelden, geluiden of aanrakingen. Ze testen een nieuwe en veilige behandeling die in theorie na de geboorte kan voorkomen dat de prikkelverwerking niet goed ontwikkelt.
  • de groep van Prof. Dr.  M.  Verhage (Vumc) analyseert hoe zintuiglijke prikkels worden verwerkt bij patiënten met een ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Neuropsycho- en fysiologische uitkomsten worden gebruikt om het sociale functioneren te voorspellen. Diagnoses kunnen dan verbeteren en patiënten kunnen beter worden ondersteund.

Meer informatie: programma TOP subsidies.

Contact

Portretfoto Marloes van der Maas

Marloes van der Maas

Onderzoeksprogramma ggz | aanpassingsstoornissen

Telefoonnummer+31 70 349 54 70
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Tamara Adonis

Tamara Adonis

Onderzoeksprogramma ggz | Zorg voor Vluchtelingen

Telefoonnummer+31 70 349 54 70
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Onderzoeksprogramma ggz | internationaal | hersenonderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 54 70
E-mailadresggz@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website