Binnen verschillende ZonMw-progamma's wordt onderzoek gedaan naar autismespectrumstoornissen om zo de herkenning en diagnostiek, de kwaliteit van leven en de maatschappelijke participatie van mensen met autisme te verbeteren.

In Nederland heeft circa 1% van de bevolking een autismespectrumstoornis (ASS) of kortweg autisme. Er zijn grote verschillen tussen mensen met een ASS, vandaar dat er wordt gesproken over een spectrum. Een ASS is levenslang aanwezig, maar welke problemen op de voorgrond staan (en of er überhaupt sprake is van problemen) kan sterk variëren in de loop van de tijd. Hierbij spelen zowel in de persoon zelf gelegen factoren als omgevingsfactoren een rol, en de wisselwerking tussen beide. Er is dus niet alleen variatie tussen individuen met autisme, maar ook over een tijdsperiode, variërend van dagen tot jaren (zoals verschillende levensfases) binnen één individu.

Uitgelicht

BAMBI: gerichte inzet plaspil verbetert prikkelverwerking bij autisme

Hilgo Bruining

De prikkelverwerkingsproblemen bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben mede te maken met de hoeveelheid chloor in hun hersencellen. Bumetanide, een plaspil voor mensen met hoge bloeddruk, kan de chloorconcentratie in zenuwcellen verlagen.

Interview met Hilgo Bruining

Academische Werkplaats Autisme: 'Er is nog weinig oog voor neurodiversiteit'

Hoofden met verschillende kleuren hersenenen

Iedereen heeft een unieke hersenontwikkeling en ieders eigen manier van denken heeft waarde. Toch is er nog weinig oog voor neurodiversiteit in de samenleving’. Kirstin Greaves-Lord (programmaleider) vertelt hoe onderzoekers én ervaringsdeskundigen samen werken aan een inclusieve samenleving in de Academische Werkplaats Autisme.

Lees meer over de Academische Werkplaats Autisme

Het boek 'Binnen de buitenkant'

'Binnen de buitenkant' laat je onder de huid kruipen van psychisch (zeer) kwetsbare mensen die hun balans in het leven terugvonden, dankzij herstelondersteunende zorg. ‘Binnen de buitenkant’ is nu te bestellen.

Meer info en bestellen

Succesvolle arbeidsparticipatie voor mensen met autisme

Thumbnail van de film over WerkWeb-Autisme

In het praktijkproject ‘WerkWeb-Autisme’ wordt een zelfmanagement methodiek ontwikkeld om normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme, samen met betrokken professionals, te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk dat goed bij hen past.

Bekijk het filmpje

Robottherapie werkt selectief bij kinderen met autisme

Kind met robot

Om een kind met autisme sociale en communicatieve vaardigheden aan te leren, moet de therapeut vaak dezelfde oefeningen herhalen. Gezien het repeterende karakter van zo’n behandeling zou een robot die taak deels kunnen overnemen, denken wetenschappers van het Radboudumc. Ze onderzoeken nu voor welke kinderen met autisme deze gecombineerde aanpak zinvol is.

Lees meer over het onderzoek

Lopende en afgeronde projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website