Over dit programma

Voor wie is de Zwaartekracht subsidie bestemd?

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Het gaat om financiering uit de eerste geldstroom (direct via de Rijksoverheid). Het ministerie van OCW heeft NWO gevraagd de selectieprocedure voor Zwaartekracht uit te voeren.

Doel en Doelstellingen

Zwaartekracht is bestemd voor consortia van wetenschappers die binnen hun vakgebied vernieuwend en invloedrijk wetenschappelijk onderzoek verrichten. Doel is om onderzoeksprogramma’s te stimuleren tot doorbraken van internationaal niveau.

Budget en doorlooptijd

De vierde aanvraagronde voor Zwaartekracht sloot in september 2018. De vijfde ronde zal in 2021 plaatsvinden. Er wordt een zesde ronde gepland in 2022/2023.

Zwaartekracht wordt gefinancierd door het ministerie van OCW met een structureel bedrag van jaarlijks ca. 57 mln euro. Voor de financieringsrondes van 2012, 2013, 2016 en 2018 bedroegen de budgetten respectievelijk 167 mln, 153 mln, 113 mln en 115 mln euro voor verplichtingen tot tien jaar. Voor de vijfde en zesde ronde is het budget vooralsnog geraamd op 142 mln euro.

Meer informatie:

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website