Politiek akkoord Verenigde Naties over antimicrobiële resistentie 2024
Tijdens deze tweede High-Level meeting kwamen wereldleiders tot een akkoord over de politieke verklaring om AMR gezamenlijk te adresseren middels een ‘One Health’ aanpak: een integrale benadering van gezondheid, waarbij zowel mens, dier als leefomgeving centraal staan. In de politieke verklaring staan duidelijke doelen en concrete acties benoemd, waaronder het overkoepelende doel om het aantal sterfgevallen door bacteriële AMR in 2030 met 10% te verminderen. Volgens de onlangs gepubliceerde Lancet series over AMR (mei 2024), worden wereldwijd naar schatting 4,95 miljoen sterfgevallen per jaar veroorzaakt AMR.
Statement van Europa door Stella Kyriakides
Tijdens de bijeenkomst werd de verklaring officieel gemaakt en toegelicht door Stella Kyriakies, Eurocommissaris voor Gezondheid en voedselveiligheid. In haar toespraak merkte Kyriakies op dat AMR onze wereldwijde vooruitgang in de richting van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen ondermijnt en een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid vormt. Een dreiging voor ons allemaal, ongeacht wie we zijn of waar we wonen. Lees hier de toespraak van Steela Kyriakies.
Politiek akkoord
Het politieke akkoord is een belangrijke mijlpaal in de gezamenlijke aanpak van de AMR-crisis. Naast het overkoepelende doel is een van de afspraken dat in 2030 minstens 70% van de voorgeschreven antibiotica tot de Access-Groep van de WHO behoort, waardoor de kans op het ontwikkelen van resistentie zal afnemen. In het kader van infectiepreventie is er overeenstemming dat wereldwijd alle zorginstellingen in 2030 dienen te beschikken over voorzieningen voor water, sanitatie, hygiëne en afvalbeheer. Hierdoor zullen er minder infecties voorkomen waardoor er minder antibioticagebruik nodig zal zijn.
Om de beoogde doelen te bereiken en ter ondersteuning van het implementeren van de afspraken bij het terugdringen van AMR, zal er ook een onafhankelijk wetenschappelijk panel (Independent Panel on Evidence for Action Against AMR) worden opgezet. Daarbij zal er extra financiering - van 100 miljoen US dollar - beschikbaar worden gesteld aan lage - en middeninkomenslanden om nationale AMR-actieplannen uit te kunnen voeren. Ook Nederland heeft in 2024 een nationaal actieplan voor het terugdringen van AMR (2024 – 2030) opgesteld. Bekijk het Nederlands Actieplan voor het terugdringen van antimicrobiële resistentie 2024-2030.
In 2029 staat de derde High-Level meeting van de VN over AMR gepland in New York. Tijdens deze bijeenkomst zal worden gekeken naar de voortgang van de implementatie van de gemaakte afspraken en waar de uitdagingen liggen.