Vernieuwde strategische onderzoeks- en innovatieagenda voor antimicrobiële resistentie

JPIAMR, een internationaal samenwerkingsverband voor onderzoek naar antimicrobiële resistentie (AMR), heeft een actuele onderzoeksagenda gelanceerd. Deze agenda is een handvat voor zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers, media, opleiders, om in samenwerking AMR wereldwijd te beheersen.

Internationaal samenwerkingsverband

ZonMw is een van de 27 leden van The Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR). Het proces van het vernieuwen van de strategische onderzoeks- en innovatieagenda (SRIA) is gecoördineerd door ZonMw in samenwerking met een JPIAMR-redactie.

Onderzoeksprioriteiten

De SRIA heeft 6 aandachtsgebieden voor antimicrobiële resistentie: behandeling, diagnostiek, surveillance, transmissie, omgeving en interventies. JPIAMR heeft een set onderzoeks- en innovatieonderwerpen geformuleerd binnen elk aandachtsgebied. Door de agenda te implementeren, ondersteunt JPIAMR onderzoek in de ontwikkeling van nieuwe therapieën, stewardship van nieuwe en bestaande antibiotica, en strategieën om de verspreiding van AMR tussen mensen, dieren en de omgeving te monitoren en voorkomen. Met als hoofddoel om het AMR-probleem wereldwijd aan te pakken. Consultatierondes in de 27 JPIAMR-landen en de wetenschappelijke adviesraad, samen met een open- en stakeholderconsultatie, hebben geresulteerd in deze vernieuwde strategische onderzoeks- en innovatieagenda.

Onderzoeksvragen

In de agenda staan belangrijke onderzoeksvragen over

  • de behoefte om antimicrobiële resistentie aan te pakken vanuit een holistisch One Health-perspectief
  • de noodzaak om innovatie centraal te plaatsen in AMR-onderzoek
  • de toenemende inclusie van lage- en middeninkomenslanden (geografische diversiteit)
  • de behoefte aan ontwikkelingen op het gebied van gepersonaliseerde diagnostiek en behandeling

Meer informatie

Onderwerpen