Transitietool voor soepele overgang van jeugdhulp naar volwassenenzorg voor jongeren met depressie

Wanneer een jongere die reeds (jeugd)zorg ontvangt 18 jaar wordt, verandert een aantal belangrijke zaken met betrekking tot de zorg. Deze jongere valt vanaf zijn of haar 18e verjaardag namelijk onder de volwassenenzorg en dat brengt veranderingen met zich mee. De transitie van jeugdhulp naar volwassenenzorg verloopt ook bij jongeren met een depressie over het algemeen niet geheel probleemloos en daarom is door TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast natuurwetenschappelijk Onderzoek) een transitietool ontwikkeld.

Transitietool voor jongeren en ouders

Binnen dit project heeft TNO een transitietool voor jongeren met een depressie en hun ouders ontwikkeld om zo de overgang van jeugdzorg naar volwassenenzorg te versoepelen. Deze praktische transitietool is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen en bestaat onder andere uit 2 kaartensets met handige tips met betrekking tot de hulpverlening voor als de jongeren binnenkort 18 wordt. Er zijn 2 kaartensets ontwikkeld, waarvan het eerste deel zich richt op de jongeren zelf en het tweede deel is ontwikkeld om te ondersteunen bij gesprekken die plaatsvinden tussen de jongeren en hun ouders.

Checklist voor hulpverlener

Naast de kaartensets voor jongeren en hun ouders heeft TNO een checklist voor de hulpverlener ontwikkeld. Aan de hand van deze checklist kunnen allerlei belangrijke onderwerpen worden besproken met de jongeren en hun ouders, waardoor de transitie kan worden versoepeld. De checklist en de kaartensets zijn beschikbaar via de website van het KJP (Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie).

Meer informatie