Nieuw systeem voor zorgpartners, ouders en jongeren maakt digitaal samenwerken mogelijk

Het jeugddossier Noord-Veluwe ontwikkelde een interdisciplinair digitaal systeem dat samenwerken van de jeugdgezondheidszorg (JGZ), jeugdhulp, ouders en jongeren in één systeem mogelijk maakt. Het dossier ondersteunt werken volgens de regionale visie op transformatie jeugd en bevat zowel de basisdataset JGZ als functionaliteiten die nodig zijn voor ambulante jeugdhulpverlening.

Hoe ziet het jeugddossier eruit?

Binnen het jeugddossier hebben ouders en jongeren de mogelijkheid om hun hele dossier te lezen. Ze kunnen vragen stellen, afspraken beheren en eigen (familiegroeps)plannen uploaden. Ook zijn de groei- en vaccinatiegegevens hier zichtbaar. En er is mogelijkheid voor ouders en jongeren om een vraag te stellen aan JGZ-professionals en of jeugdhulpverleners.

Regie en transparantie

Ouders en jongeren bepalen zelf welke zorgpartners toegang krijgen tot welke onderdelen uit hun dossier. Zo ligt de regie bij henzelf. Doordat er samen binnen een digitaal systeem wordt gewerkt ervaren medewerkers een toename in onderlinge samenwerking. Wel worden er nog kansen voor groei benoemd binnen de doorontwikkeling van het dossier. Voorbeeld hiervan is zorgprofessionals bewust maken van de noodzaak om objectief te registeren. Zodat het geregistreerde leesbaar is voor andere zorgprofessionals maar ook voor ouders en jongeren. Ook moeten de kaders rondom het delen van gegevens van professionals nog duidelijker geschetst worden. Het onderzoek wordt na afronding van dit project voortgezet en resulteert begin 2023 in een proefschrift waar beide aandachtspunten verder onderzocht worden.

ZonMw-programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ

Het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg heeft tot doel door middel van onderbouwing en doorontwikkeling van innovatieve werkwijzen de JGZ beter toe te rusten op het uitvoeren van het Basispakket JGZ binnen de decentralisatie van de zorg voor jeugd en de veranderingen die dit voor de JGZ met zich meebrengt.

Meer weten?

Meer informatie over het ontwikkelde jeugddossier in vindbaar via de informatiewebsite waarop een filmpje, een flyer en een document met veel gestelde vragen over het jeugddossier staan.