Nieuw digitaal instrument voor jeugdhulpaanbieders voor vluchtelingenkinderen

Nidos, Jeugdzorg Nederland en Pharos hebben onderzoek gedaan naar de succesfactoren voor een effectief jeugdhulpaanbod voor vluchtelingenkinderen. Uit het onderzoek blijkt dat de succesfactoren kunnen worden opgedeeld in 3 categorieën: cultuursensitief werken, competenties en de houding van medewerkers, en organisatorische randvoorwaarden. De succesfactoren zijn samengevat in een nieuw digitaal instrument voor jeugdhulpaanbieders en organisaties die werken met vluchtelingen. Het instrument biedt daarnaast praktische tips en een screeningsinstrument.

Het project werd opgezet nadat bleek dat jeugdhulpaanbod dat goed aansluit op de (zorgvraag van) vluchtelingen in de praktijk niet of nauwelijks voor handen is. Binnen het onderzoek van dit project wordt deze aanleiding bevestigd, al geven meerdere verwijzers en begeleiders in grootstedelijke gebieden aan dat jeugdhulpaanbod daar relatief vaak te vinden en naar hun idee voldoende toegankelijk is. Ook is te zien dat diverse aanbieders op verschillende manieren proberen hun aanbod beter aan te laten sluiten op deze jeugdigen. Zij zijn er in de dagelijkse praktijk zichtbaar bewust mee bezig en doen hun uiterste best om binnen de huidige mogelijkheden zorg zo goed mogelijk aan te bieden.

Volgens de jeugdhulpaanbieders die ook asielopvang bieden, zorgt een aantal aspecten ervoor dat hun hulpaanbod potentieel meer effectief is dan het aanbod van de reguliere jeugdzorg. Het onderzoek in deze groep heeft geresulteerd in een overzicht van 3 categorieën voor succesfactoren voor jeugdhulp aan vluchtelingenkinderen, met bijbehorende succesfactoren:

  • Aansluiten/(cultuur)sensitief werken: interesse tonen, een open houding en ‘echt’ contact maken, een respectvolle betrouwbare relatie tussen de jeugdige en hulpverlener, het betrekken van familie en (formeel en informeel) netwerk, outreachend werken en het inzetten van een intercultureel mediator, tolk of sleutelpersoon.
  • Competenties en de houding van de medewerkers
  • Organisatorische randvoorwaarden: eenvoudige intake en snelle start behandeling, diversiteit binnen teams, aannamebeleid, scholing- en trainingsaanbod, financiering tolk, intercultureel mediator en sleutelpersoon en het faciliteren van outreachend werken.

Het volledige onderzoeksrapport en het digitale instrument zijn te vinden in het e-zine.

ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet. Dit project is tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer weten?