Meld je aan voor het Innovatiecafé bemensbare zorg!

Op donderdag 21 april van 15.00 – 17.00 uur vindt er eindelijk weer een gratis fysieke editie van het Innovatiecafé van Zorg voor innoveren in samenwerking met Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: bemensbare zorg. Veranderingen zijn nodig om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar en bemensbaar te houden. Hoe kunnen medische technologie en andere zorginnovaties hier een bijdrage aan leveren? Wat is daarvoor nodig? Zien we je 21 april bij Bar Beton Utrecht Rijnsweerd?

Ik meld me aan!

Tijdens dit gratis innovatiecafé vertelt een ambassadeur zorgtechnologie over hoe zorgtechnologie kan worden ingezet op de werkvloer. Hoe verzorgt Utrechtzorg trainingen voor hen? Hoe kan de Relay robot bijdragen aan de bemensbaarheid van de zorg? Wat zijn de lessons learned? Wat is eigenlijk de visie van Zilveren Kruis Zorgkantoor op een toekomstbestendig zorglandschap? Maar ook: hoe zet je netwerkzorg in? Wat kun je leren van studenten die intervisies ontwerpen en implementeren die passen binnen triple aim of quadruple aim? Lees snel verder voor het complete programma!

Wat wordt bedoeld met bemensbare zorg?

Door vergrijzing en toename van het aantal mensen met chronische aandoeningen neemt de zorgvraag in Nederland sterk toe. Hierdoor staan we voor een aantal maatschappelijke uitdagingen. Niet alleen is er een tekort aan zorgpersoneel, ook de zorgkosten blijven door toenemende vraag alleen maar stijgen. Veranderingen zijn nodig om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar en bemensbaar te houden. Wat is ervoor nodig om medische technologie en ander zorginnovaties hier een bijdrage aan te kunnen leveren?

Waar vindt het innovatiecafé plaats?

Datum

Donderdagmiddag 21 april 2022

Tijden

Inloop: 14.30 – 15.00 uur
Programma: 15.00 – 17.00 uur
Netwerkborrel: 17.00 – 18.00 uur

Locatie

Bar Beton Utrecht Rijnsweerd
Pythagoraslaan 101, 3584 BB

Wie zijn de sprekers?

  • Marloes Aarden (programmamanager innovatie & zorgtechnologie bij Utrechtzorg) en Laura Vink (wijkverpleegkundige en ambassadeur zorgtechnologie bij Zorgspectrum)

Leren van een ambassadeur zorgtechnologie op de werkvloer

Samen met  Zilveren Kruis Zorgkantoor en 14 VVT-organisaties in de regio Utrecht-Amersfoort, is Utrechtzorg in mei 2021 gestart met een groot programma gericht op de inzet van technologie in de ouderenzorg. Naast een breed opleidingsaanbod worden er 60 zorgverleners ingezet als ambassadeurs Zorgtechnologie. Marloes en Laura vertellen over hun ervaringen in dit samenwerkingsproject.

Alle zorgambassadeurs die zijn gestart met dit programma kijken binnen hun organisatie waar de behoeftes liggen en gaan vanuit daar aan de slag om te kijken hoe zorgtechnologie meer ingezet kan worden binnen hun organisatie. Vanuit de trainingen die georganiseerd worden vanuit Utrechtzorg krijgen de ambassadeurs opdrachten mee om daarmee aan de slag te gaan binnen de eigen organisatie. De vorm kan iedereen dan zelf bedenken. Het is fijn om daar zelf je eigen creatieve draai aan te geven. De ambitie is dat in de zomer van 2022 het enthousiasme, kennisniveau en acceptatie van de 12.000 medewerkers (van zorgprofessional tot bestuurder) op een hoger niveau liggen. Kom leren van deze unieke regionale samenwerking en het belang van investeren in de digitale en tech-vaardigheden van onze zorgprofessionals!

  • Sil van den Brand (Swisslog Healthcare)

Hoe draagt de Relay Robot bij aan bemensbare zorg?

Sil van den Brand is werkzaam bij Swisslog Healthcare. Zijn persoonlijke interesse gaat uit naar het stukje procesoptimalisatie/automatisering/robotisering. Swisslog Healthcare biedt geautomatiseerde farmaceutische- en logistieke oplossingen aan bij ziekenhuizen, hierbij is Sil verantwoordelijk voor een aantal van deze oplossingen.

Onderdeel van Swisslog Healthcare’s ecosysteem is de Relay Robot. De Relay robot reduceert de werkdruk binnen ziekenhuizen en zorgt ervoor dat medewerkers meer tijd krijgen voor hun patiënt. Sil start zijn presentatie met het in kaart brengen van het probleem en van de uitdaging waar de branche voor staat. Hoe vullen de buizenpost en de Relay Robot elkaar aan? Wat zijn verdere features van deze robot en hoe gaan verpleegkundigen hiermee om? Sil deelt zijn lessons learned en vertelt je hoe medische technologie een bijdrage kan leveren aan bemensbare en betaalbare zorg.

  • Marlou de Kuiper (opleidingsmanager Master Innovatie in Zorg en Welzijn Hogeschool Utrecht)

De e-wisdom app en de inzet van netwerkzorg

Alle mensen hebben er voordeel van als zij meer kennis hebben over gezondheid, preventie, leefstijl, welzijn, zorg voor anderen. Die kennis kan ten goede komen aan gezinnen, gemeenschappen maar ook zorg- en welzijnsinstellingen. Dat wordt mogelijk gemaakt door de kennis die al beschikbaar is gratis toegankelijk te maken voor de ruim 1 miljoen mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt, vastgelopen zijn in hun huidige baan of (nog) geen Nederlands spreken. Bijna iedereen heeft een smartphone dus die kennis kan aangeboden worden via de e-wisdom app.

Door een combinatie van informele en formele kennis via de zogenaamde micro-credentials kunnen mensen “sparen” voor een theoretische kwalificatie. Als zij eenmaal op een bepaald niveau toegang hebben tot werk in zorg- of welzijn kunnen zij vanuit dat niveau verder “sparen” voor het volgende niveau. Op die manier kan iedereen een geaccrediteerd diploma behalen en bijdragen aan een oplossing voor het arbeidsmarktprobleem.

Studenten Innovatie in Zorg en Welzijn ontwerpen en implementeren interventies die passen binnen triple aim of quadruple aim en het onderwerp bemensbare zorg is dan ook in elk afstudeertraject aan de orde. Daarbij spelen een aantal zaken een belangrijke rol: gepersonaliseerde zorg biedt niet alleen betere patiënten effecten maar ook meer werkplezier en betere kosteneffectiviteit. Daarbij is digitaliseren een hulpmiddel, niet de interventie. Een belangrijk ander hulpmiddel is de netwerkzorg waarbij de Social Network Analysis een belangrijk hulpmiddel is.

  •  Elles Visscher (Zilveren Kruis Zorgkantoor)

De visie van Zilveren Kruis Zorgkantoor op een toekomstbestendig zorglandschap

Elles Visscher is adviseur zorginnovatie bij Zilveren Kruis Zorgkantoor en vanuit haar rol continu op zoek naar innovaties om onze zorg in de toekomst bemensbaar en betaalbaar te houden. Er is namelijk altijd zorg nodig. En dus ook altijd personeel. Daarom moet de langdurige zorg innoveren. Want de uitdagingen zijn groot. Zorgmedewerkers moeten nu al stevige inspanningen leveren om alle ballen in de lucht te houden.

Zilveren Kruis Zorgkantoor wil de zorg nu en in de toekomst toegankelijk houden voor iedereen die zorg nodig heeft. Daarom stimuleren we de inzet van innovaties. Doemscenario’s kunnen we voor zijn, mits we samen stappen zetten om de arbeidsmarktproblematiek aan te pakken. Het liefst nu. Het goede nieuws: er zijn al zorgaanbieders die deze stappen momenteel zetten. We nemen u hier graag in mee.

Wat ga ik doen?

Dagvoorzitter Maartje Claassen (SARA Robotics) heet je van harte welkom en zal je meenemen in de wereld van bemensbare zorg. Het eerste uur luister je naar de inspirerende verhalen van de sprekers, waarna het tijd is voor discussie. De sprekers nemen dan de tijd om al jouw prangende vragen te beantwoorden. Vanaf 17.00 uur wordt de netwerkborrel feestelijk geopend en heb je tijd om andere zorginnovatoren, zorgprofessionals en zorgvernieuwers te ontmoeten.

Enthousiast? Meld je aan!

Je kunt je aanmelden voor dit innovatiecafé via onderstaande link. Na aanmelding ontvang je een bevestiging in je mailbox. Hier vind je alle praktische informatie. Let op: deze mail kan in je spambox terechtkomen.

Ik meld me aan!

Hopelijk tot de 21e april!

Dit innovatiecafé is tot stand gekomen met onze samenwerkingspartner Zorginnovatie.nl.

Onderwerpen