Hoe lokaal netwerk Yn’e Buorren ouderen regie geeft over eigen zorgproces

Om lokale samenwerking rondom kwetsbare ouderen tussen zorgprofessionals te versterken, stimuleert het VWS-programma Langer Thuis ‘leernetwerken’. Het netwerk Yn’e Buorren 2.0 in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel is er daar één van. 28 mei brachten beleidsmedewerkers van VWS een virtueel werkbezoek. Het project werd op 10 juni officieel afgerond.

Het netwerk, waarin ouderen, huisartspraktijken, sociaal werkers, welzijnswerkers, beleidsadviseurs en een fysiotherapeut aan deelnemen, heeft als doel om een ouderen te ondersteunen zodat zij in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Door de samenwerking ontstaat een volledig zorgaanbod, zodat kwetsbare mensen zo lang mogelijk veilig en met plezier in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.

De deelnemers uit het netwerk, die komen uit beide gemeenten, werkten samen op twee doelen: wonen met dementie en het behouden van regie voor ouderen in eigen omgeving. Landelijk blijkt dat veel ouderen graag zelf invulling willen geven aan hun eigen zorgproces. De ouderen in beide gemeenten hadden hetzelfde verzoek. Door de diverse expertisen van deelnemers, lukte het om samen knelpunten op te lossen.

Zo is de afstemming tussen huisartsen, wijkverpleging en het eerstelijnsverblijf verbeterd. Ook is er gekeken naar het inzetten van technologie in de zorg.

Alhoewel het project is afgerond, hebben de betrokken besloten om de samenwerking voor te zetten. De werkgroep ‘Soarch yn it doarp’ zal zich bezighouden met sociale verbinding in het dorp. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een ontmoetingsplek met activiteiten voor jong en oud.

Lokale zorgverleners en beleidsmedewerkers die ook graag beter samen willen werken, kunnen gebruikmaken van de handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’. Het document bevat onder andere een 6-stappenplan en overzicht van rollen en taken die handvatten bieden bij het organiseren van ondersteuning en zorg aan zeer kwetsbare thuiswonende ouderen.

ZonMw-programma Lokale Netwerken Samenhangende Ouderenzorg

Het netwerk Yn’e Buorren is één van de netwerken gesubsidieerd door het programma Lokale Netwerken Samenhangende Ouderenzorg van ZonMw. Dit programma is onderdeel van het overkoepelende programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) en ondersteunt bij het faciliteren, verder ontwikkelen en bestendigen van lokale netwerken die samenhangende ouderenzorg bieden. Benieuwd naar de andere projecten en netwerken? Bekijk dan de landkaart voor de netwerken per regio of de pagina met praktijkvoorbeelden.

Meer weten?