Een nieuw Europees programma voor onderzoek aan zeldzame ziekten start in 2019

ZonMw is een van de partners in het nieuwe European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD) dat start vanaf 1 januari 2019. De EC heeft op 6 december 2018 dit nieuwe programma aangekondigd:

Dit programma omvat een nieuw onderzoekconsortium dat bestaat uit meer dan 130 onderzoekfinancieringsorganisaties, universiteiten, onderzoekorganisaties, Europese onderzoek infrastructuren, ziekenhuizen en patiëntenorganisaties uit 35 landen (27 EU lidstaten, zeven geassocieerde landen en Canada). Het programma duurt vijf jaar en heeft een budget van 100 miljoen euro, waarvan 55 miljoen uit het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie komt.

Het doel van het EJP RD is om nieuwe behandelingen en diagnostische tools te ontwikkelen die patiënten met een zeldzame aandoening bereiken. Het EJP RD ondersteunt de doelstellingen van het International Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC). Het EJP RD is deels een opvolger van het Europese ERA-Net onderzoekprogramma  E-Rare, maar omvat ook andere activiteiten. Een voorbeeld hiervan is het opzetten van een virtueel platform om toegang tot  informatie over zeldzame ziekten en onderzoekgegevens te geven. Een ander voorbeeld is het opzetten van diensten om uitwisseling te optimaliseren van informatie en kennis tussen onderzoek en klinische praktijk. De Europese Reference Networks nemen deel aan de EJP RD zodat er verbindingen zijn met de expertise centra voor zeldzame ziekten in meer dan 300 ziekenhuizen in Europa.

Het Franse instituut INSERM coördineert dit nieuwe programma. Verschillende Nederlandse partners nemen deel aan het EJP RD. Naast ZonMw ook de universitair medische centra uit Amsterdam, Groningen, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en de Universiteit van Maastricht.
 

Eerste call geopend

Op 14 december 2018 opende het nieuwe European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD) de Joint Transnational Call (JTC) 2019. Het EJP RD omvat onder meer de voortzetting van deze subsidieronden voor zeldzame ziekten, die eerder binnen E-Rare, het Europese ERA-Net project voor onderzoek aan zeldzame ziekten, werden georganiseerd. Aan deze gezamenlijke subsidieronde werken 32 onderzoekfinancieringsorganisaties uit 23 landen mee. Het doel van deze ronde is om wetenschappers uit verschillende landen effectief te laten samenwerken op een interdisciplinair onderzoeksproject ten gunste van patiënten met een zeldzame ziekte.  

De titel van de subsidieronde EJP RD JTC 2019 luidt: 'Transnational research projects to accelerate diagnosis and/or explore disease progression and mechanisms of rare diseases'.

De transnationale onderzoeksvoorstellen dienen betrekking te hebben op ten minste een van de volgende gebieden, die voor deze oproep even belangrijk zijn:
a.    Onderzoek om diagnose te versnellen;
b.    Onderzoek naar ziekteprogressie en mechanismen.

Om deelname voor Nederlandse onderzoeksgroepen mogelijk te maken heeft ZonMw een budget van 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Nederlandse onderzoeksgroepen kunnen maximaal 250.000 euro aanvragen per project.
De uiterste datum om projectideeën in te dienen bij het Duitse EJP RD JTC 2019 Call secretariaat is 15 februari 2019 om 17:00 uur.  

Meer informatie over de onderwerpen, exclusie criteria en voorwaarden in de subsidieronde EJP RD JTC 2019 vindt u op www.ejprarediseases.org.

Zoekt u partners met specifieke expertise in binnen- of buitenland?
E-Rare heeft een instrument ontwikkeld om onderzoekers met specifieke expertise rond zeldzame aandoeningen te vinden en samenwerking te stimuleren. Dit instrument “Looking for collaboration” vindt u op de website www.e-rare.eu (zie rechter panel); http://www.erare.eu/user/register
 

Meer informatie