Versterken en verbeteren wijkgericht werken met kinderen en gezinnen

Onlangs zijn er 12 projecten gehonoreerd die gaan onderzoeken hoe de kwaliteit van wijkgericht werken met kinderen en gezinnen kan worden verbeterd. Dit doen zij op de thema’s professionals en hun organisatie, en bestuurlijke en sturingsvraagstukken voor gemeenten. Daarnaast is een project gehonoreerd dat de verschillende trajecten verbindt.

De projecten dragen bij aan kennisontwikkeling over wat werkt rond wijkgericht werken en om zo beter in staat te zijn om integraal beleid te ontwikkelen en maatwerk te bieden, afgestemd op de lokale situatie en uitgaande van de mogelijkheden (eigen kracht) en de behoeften van individuele kinderen en hun ouders.

Binnen deze subsidieronde zijn projecten op 2 thema’s gehonoreerd:

Professionals en hun organisatie
Dit thema is gericht op professionals en hun organisatie en het vinden van passende oplossingen voor de situatie en vraag van het gezin. Hierbij ligt de focus op integraal werken. Het gaat om onderzoek naar hoe tijdig passende hulp en/of ondersteuning vanuit een brede blik dichtbij de leefwereld van kind en gezin in de wijk verbeterd kan worden.

Gehonoreerde projecten:

Bestuurlijke- en sturingsvraagstukken voor gemeenten
Dit thema richt zich op wat werkt in de gemeentelijke sturing en verantwoording rond wijkgericht werken. Dit gaat om vragen als hoe kan de gemeente het beste sturen op effectiviteit en doelmatigheid van wijkgericht werken en wat hiervoor nodig is.

Daarnaast is een project gehonoreerd dat de verschillende trajecten verbindt
De focus van dit project ligt op het bundelen, toepasbaar maken en toepassen van kennis over wat werkt. Dit project betrekt ook de andere gehonoreerde onderzoeken binnen deze subsidieronde. Zij verbinden de lopende en te starten trajecten en stimuleren tussentijdse uitwisseling van kennis en ervaringen.

De projecten starten tussen september 2020 en januari 2021 en hebben een looptijd van 2 jaar.

ZonMw-programma Wat werkt voor de jeugd

Met meer kennis kan de hulp en ondersteuning aan jongeren en gezinnen verbeterd worden. Daarvoor is het kennisontwikkelingsprogramma Wat werkt voor de jeugd opgezet. Deze projecten zijn tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer weten?