Sporten en bewegen in coronatijd: 2 nieuwe onderzoeken

Wat is het effect van het coronavirus (COVID-19) op onze maatschappij? Binnenkort starten een aantal onderzoeksprojecten die antwoord zullen geven op deze vraag. Deze onderzoeken maken onderdeel uit van het aandachtgebied Maatschappelijke effecten van het COVID-programma. Binnen dit aandachtsgebied vinden ook twee onderzoeken op het gebied van sport en bewegen plaats.

De onderzoeken binnen het aandachtsgebied Maatschappelijke effecten richten zich op de impact van de genomen maatregelen, op de veerkracht van de samenleving en op de fysieke gevolgen voor de bevolking. Het eerste project onderzoekt of onze omgeving toekomstbestendig is voor voldoende lichaamsbeweging in een ‘1,5m-samenleving’ en wat dit betekent voor gezondheidsrisico’s voor bijvoorbeeld mensen met een laag-economische status. Het tweede project richt zich op de ongelijkheid in sport en bewegen als een gevolg van COVID-19 en de gevolgen daarvan voor een veerkrachtige samenleving.
Door de snelle start en korte looptijd van de projecten kunnen deze onderzoeken op korte termijn relevante kennis opleveren.

Is onze omgeving toekomstbestendig voor voldoende lichaamsbeweging in een 1,5m-samenleving?

In dit project onderzoekt de effecten van de 1,5 meter samenleving op ons beweeggedrag. Omdat onze leefomgeving niet hierop is ingericht bestaat het risico dat kwetsbare doelgroepen minder gaan bewegen. Dit heeft aanzienlijke gezondheidsrisico's tot gevolg. Vooral in wijken met veel inwoners met een lage sociaal economische status nodigt de omgeving minder uit tot bewegen. De verwachting is dat de 1,5 meter samenleving de gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen verder vergroot maar dat gerichte fysieke interventies in specifieke wijken kunnen bijdragen aan het verbeteren van een actieve leefstijl en het verkleinen van gezondheidsrisico's.

Ongelijkheid in sport en bewegen onder COVID-19: De impact van sport voor een veerkrachtige samenleving

Dit project gaat over ongelijkheid in sport en bewegen en de impact ervan op onze samenleving. Onder leiding van Remco Hoekman van de Radboud Universiteit wordt onderzoek gedaan naar de mate waarin ongelijkheid in de sport toe of afneemt als een gevolg van COVID-19 en welke rol gemeenten, bonden en andere sportaanbieders hierin spelen. Bijzondere aandacht in dit onderzoek gaat uit naar burgers in kwetsbare posities, die als gevolg van beperkte financiële middelen of geringe zelfredzaamheid niet deelnemen. Armoede, zorgtaken, sociaal isolement of het behoren tot een groep met een kwetsbare gezondheid kan drempels opwerpen om deel te nemen aan sport- of beweegactiviteiten. Dit onderzoek richt zich op in welke mate dit gebeurt en wat daarvan de maatschappelijke gevolgen zijn.

Ander onderzoek

ZonMw financiert meer onderzoek naar de impact van sport en bewegen op de samenleving. Zo wordt aan de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar de aanpak van lokale organisaties en professionals die sportactiviteiten voor sociaal kwetsbare groepen organiseren. Aan de Wageningen Universiteit loopt een project dat zich richt op de maatschappelijke waarde van sport voor kwetsbare groepen. In 4 living labs wordt eraan gewerkt dat deze mensen meer grip op hun leven krijgen.

Meer informatie