JPI HDHL blijft voeding en gezondheid verbinden in 2021

Het Joint Programming Initiative ‘Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL) bestaat 10 jaar en gaat vanaf 2021 verder als financieel zelfstandig initiatief. Binnen het JPI gaan 15 landen samenwerken aan het tot stand brengen van de visie. Deze visie behelst dat in 2030 iedereen de motivatie en de mogelijkheid heeft om gezond te eten uit een divers aanbod, een gezond niveau van lichaamsbeweging heeft en dat leefstijl gerelateerde ziekten aanzienlijk zijn afgenomen.

Vanaf dit jaar wordt het JPI HDHL financieel zelfstandig en gaan de deelnemende landen de ondersteunende structuur van het JPI financieren met een jaarlijkse contributie. De afgelopen jaren werd het secretariaat van het JPI betaald door de Europese Commissie (EC) via een ‘Coordination and Support Action’. ZonMw blijft ook in de toekomst de coördinatie van het JPI HDHL secretariaat voeren.

Cruciaal belang

Het voortzetten van het JPI HDHL en haar unieke rol in het verbinden van de onderzoeksgebieden voedsel, voeding, lichaamsbeweging en gezondheid is van cruciaal belang. Dat is nu meer dan ooit het geval met het oog op de ontwikkelingen rond de transformatie van voedselsystemen op EU- en lidstaatniveau, en de respons op de COVID-19 pandemie. Hoewel de focus op gezonde voeding ligt, werkt het JPI vanuit een (voedsel)systeembenadering en moet de overgang naar een gezondere manier van eten plaatsvinden op een ecologisch duurzame en eerlijke manier. Het JPI is dan ook betrokken bij de ontwikkeling van het ‘Safe and Sustainable Food Systems’ partnerschap in Horzion Europe, het nieuwe beleidskader voor onderzoek van de EC.

6de internationale conferentie

Op 20 en 21 april 2021 organiseert het JPI HDHL haar 6de internationale conferentie. Het programma duurt van 20 april van 10.00 tot 14.00 uur en gaat door op 21 april van 14.00 tot 18.00 uur. We nodigen een breed scala aan belanghebbenden uit om met ons in gesprek te gaan over ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid. Daarnaast vieren we het 10-jarig bestaan en blikken we vooruit.

Meer informatie