Projectomschrijving

29% van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (BGV). Passende palliatieve zorg stelt hoge eisen aan professionals, zeker bij deze patiënten. Het is van belang dat zorgverleners in de tweedelijn de vaardigheden van de patiënt identificeren, zodat informatie en wijze van besluitvorming bijdraagt aan eigen regie in de laatste levensfase van deze patiënten.

Doel

Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in wensen en behoeften op medisch, psychologisch, spiritueel en sociaal vlak van BGV-patiënten, en in ervaringen en strategieën van professionals in de klinische praktijk. Met deze inzichten willen we de informatievoorziening aan en besluitvorming met BGV-patiënten in de palliatieve zorg in de tweedelijn verbeteren.

Werkwijze

We ontwikkelen en implementeren op basis van verkregen inzichten een toolkit voor medisch specialisten en verpleegkundigen. We bieden de toolkit aan in een digitale leeromgeving. Daarnaast richten we ons op aanbevelingen voor het versterken van samenwerking tussen eerste- en tweedelijn.

Verwachte resultaten

  1. Onderzoek naar ervaringen van gezamenlijke besluitvorming bij BGV-patiënten leidt tot inzicht in benodigde aanpassingen.
  2. Toolkit voor het verbeteren van informatie aan en besluitvorming met BGV-patiënten; ontwikkeld met input van patiënten, naasten, docenten en zorgverleners en gebruikt in 5 ziekenhuizen.
  3. Onderzoeksresultaten en toolkit zijn opgenomen in kwaliteitsborgingsinstrumenten van de projectpartners, medische curricula, opleidingen, bij- en nascholingstrajecten en richtlijnen.

Ontwikkelde materialen

Interview

Betrokken onderzoekers Gudule Boland en Janneke Noordman vertellen hoe de bovenstaande hulpmiddelen helpen bij begrijpelijke communicatie met BGV-patiënten. Geneeskundestudent Anne Mertens gaat in op haar ervaring met de e-learning, en radiotherapeut-oncoloog Karen Neelis deelt haar ervaringen met de instrumenten in de praktijk.

> Lees het interview

Uitgelicht

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website