29% van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (BGV). Passende palliatieve zorg stelt hoge eisen aan professionals, zeker bij deze patiënten. Het is van belang dat zorgverleners in de tweedelijn de vaardigheden van de patiënt identificeren, zodat informatie en wijze van besluitvorming bijdraagt aan eigen regie in de laatste levensfase van deze patiënten.
Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in wensen en behoeften op medisch, psychologisch, spiritueel en sociaal vlak van BGV-patiënten, en in ervaringen en strategieën van professionals in de klinische praktijk. Met deze inzichten willen we de informatievoorziening aan en besluitvorming met BGV-patiënten in de palliatieve zorg in de tweedelijn verbeteren.
We ontwikkelen en implementeren op basis van verkregen inzichten een toolkit voor medisch specialisten en verpleegkundigen. We bieden de toolkit aan in een digitale leeromgeving. Daarnaast richten we ons op aanbevelingen voor het versterken van samenwerking tussen eerste- en tweedelijn.
Betrokken onderzoekers Gudule Boland en Janneke Noordman vertellen hoe de bovenstaande hulpmiddelen helpen bij begrijpelijke communicatie met BGV-patiënten. Geneeskundestudent Anne Mertens gaat in op haar ervaring met de e-learning, en radiotherapeut-oncoloog Karen Neelis deelt haar ervaringen met de instrumenten in de praktijk.
Geringe toepassing van samen beslissen bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden in de palliatieve zorg
— Nivel (@Nivel_research) January 4, 2022
https://t.co/XIz3tXaEqW#kennisvoorbeterezorg#palliatievezorg@PharosKennispic.twitter.com/9ZvxZpa0uE
Veel taalgebruik uit de (palliatieve) zorg is moeilijk en abstract. Wat betekenen woorden als thoraxfoto, intuberen en ongunstige prognose? Onze infokaarten helpen bij gesprekken van patiënten en zorgverleners over zorg in de laatste fase van het leven.https://t.co/fz9P78TT1i
— Pharos (@PharosKennis) December 10, 2021