Mobiele menu

Control Crohn Safe with episodic adalimumab monotherapy as first line treatment trial

Het doel van de Control Crohn Safe (CoCroS) studie was om de effectiviteit, veiligheid en kosten van een tijdelijke behandeling met adalimumab als eerstelijns geneesmiddel voor patiënten met de ziekte van Crohn te vergelijken met de standaard step-up behandeling beginnend met corticosteroïden. 

Studie

Alle patiënten zouden 96 weken nauw worden gevolgd met de web-based toepassing mijnIBDcoach en de ontlasting door thuistesten.  Daarnaast zou na 24 weken een endoscopisch darmonderzoek plaatshebben. 

Resultaten

De studie is voortijdig stopgezet, omdat het inclusieproces traag verliep. Er hebben 89 in plaats van 158 proefpersonen meegedaan in 6 ziekenhuizen. Adalimumab en de step-up behandeling leidden in gelijke mate tot het verdwijnen van de klachten en het verdwijnen van de ontsteking in de darmen na 24 weken. In de step-up behandeling zijn 3 patiënten gestopt met de behandeling vanwege bijwerkingen, in de adalimumab groep niemand. 
Omdat het aantal proefpersonen lager is dan gepland, zijn de resultaten van het gebruik van adalimumab als eerstelijns behandeling met minder zekerheid vast te stellen.
 

Samenvatting bij start

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm met een wisselende prognose. De standaard behandelstrategie is een stapsgewijze introductie van steeds krachtigere geneesmiddelen. Hierdoor wordt het starten van TNF-blokkers, die het ziektebeloop bij ernstige ziekte gunstig kunnen beïnvloeden, pas in een later stadium als behandeloptie ingezet.
Het onmiddellijk na de diagnose starten van de behandeling met een thiopurine in combinatie met een TNF-blokker zorgt daarentegen voor overbehandeling van groepen met een mild beloop. Er is niet goed onderzocht of en wanneer deze combinatiebehandeling weer kan worden gestopt.

Doel

Het doel van de CoCros-studie is de effectiviteit, veiligheid en kosten van een tijdelijke behandeling met de TNF-blokker adalimumab als eerstelijns therapie te vergelijken met de standaard stapsgewijze behandelstrategie.
Deelnemers aan deze gerandomiseerde studie worden 2 jaar strikt gevolgd met de web-based toepassing ‘mijnIBDcoach’ en met een ontlastingthuistest, zodat bij terugval de behandeling tijdig kan worden geoptimaliseerd.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Producten

Titel: Control Crohn Safe with episodic adalimumab monotherapy as first-line treatment study (CoCroS): study protocol for a randomised controlled trial
Auteur: Janssen L, Romberg-Camps M, van Bodegraven A, et al
Magazine: BMJ Open

Kenmerken

Projectnummer:
848050009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.J. Pierik
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum Plus