Werk vinden en schulden terugdringen

Hoe stimuleer je dat zoveel mogelijk mensen zo regulier mogelijk werk vinden? Hoe kan je armoede en problematische schulden terugdringen? En wat werkt juist wel en niet in het sociaal domein? ZonMw stimuleert onderzoek naar concrete antwoorden op deze vragen van gemeenten op het gebied van werk en inkomen.

Kennis voor Werk en Inkomen gemeenten

Gemeenten ondersteunen inwoners bij het vinden van werk, problematische schulden en het terugdringen daarvan. Hoe kunnen zij inwoners hierbij zo goed mogelijk helpen? ZonMw programma’s ontwikkelen wetenschappelijke kennis voor gemeenten en UWV. Over re-integratie, schuldhulpverlening, armoedebestrijding en de begeleiding van statushouders naar werk.

Uitvoerend professionals hebben veel kennis en ervaring. Kennis uit ons onderzoek vult dit mooi aan. Zo kunnen zij inwoners beter helpen betaald werk te vinden en schulden terug te dringen. Inwoners kunnen weer meedoen op de arbeidsmarkt en hun veerkracht vergroten.

Integraal samenwerken voor effectieve ondersteuning

Problemen met werk en inkomen staan bijna nooit op zichzelf. Er zijn vrijwel altijd ook moeilijkheden met gezondheid, huisvesting, relaties, of de opvoeding van kinderen. Multiproblematiek vergt een integrale aanpak, waarbij over verschillende domeinen heen wordt samengewerkt aan effectieve hulp of ondersteuning. Hoe kunnen professionals van gemeenten zorgen voor een goede samenwerking met professionals uit andere domeinen zoals bijvoorbeeld de zorg en ggz? Lees het hier.

Re-integratie: Begeleiding naar werk door gemeenten

De arbeidsmarkt staat voor veel mensen op grote afstand. Gemeenten doen hun best om deze groep te begeleiden naar zo regulier mogelijk, liefst betaald werk. Wat kunnen onderzoekers zeggen over de effectiviteit van veelgebruikte re-integratiemethodes? Onderzoekers wierpen een blik in de diverse keukens van gemeenten en laten zien wat we daarvan kunnen leren. Daarnaast vertelt een aantal mensen vanuit de praktijk hoe zij aankijken tegen re-integratie.

Schulden en armoede

Het aantal mensen met schulden en armoede in Nederland groeit. Gemeenten gebruiken verschillende manieren om armoede te bestrijden en mensen met problematische schulden te helpen. Onderzoekers zijn aan de slag gegaan om te kijken wat daarbij wel en niet werkt en ontwikkelen nieuwe werkwijzen op gebied van:

  • Leven in armoede en sociale uitsluiting
  • Verborgen armoede bij diverse groepen
  • Evaluatie- en effectiviteitsonderzoek naar integrale en samenlopende interventies

Economische zelfstandigheid en veerkracht vrouwen

Hoe begeleid je vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal naar betaald werk en economische zelfstandigheid? Met het programma Economische zelfstandigheid van vrouwen stimuleren we de ontwikkeling van kennis voor gemeenten. Om vrouwen (met een afstand tot de arbeidsmarkt) optimaal te begeleiden naar werk.

Niet alleen lokaal, maar ook breder wordt kennis ontwikkelt om economisch kwetsbare vrouwen economisch zelfstandig laten worden én laten blijven. Wat is daarvoor nodig? En wat kunnen zowel de vrouwen als alle partijen eromheen concreet doen om hun economische veerkracht te vergroten? Deze vragen staan centraal in het NWA-programma Economische veerkracht van vrouwen.

Arbeidsparticipatie van statushouders

Veel statushouders willen graag weer aan het werk en deelnemen aan de maatschappij. Gemeenten begeleiden hen hierbij. Welke effectieve aanpakken kunnen professionals van de gemeente inzetten om statushouders aan werk te helpen, om uitkeringsafhankelijkheid te voorkomen, maar ook om de gezondheid en de integratie te bevorderen?

Innovatieve werkwijzen voor methodisch werken

Methodisch werken betekent doelgericht handelen op basis van een bewezen effectieve methodiek. Hoe kan het methodisch werken van professionals worden vergroot? Gemeenten werken met onderzoekers aan innovatieve werkwijzen om de begeleiding van mensen die werk zoeken, meer methodisch aan te pakken. De interventies richten zich in ieder geval op professionals binnen Werk en Inkomen. Met de verkregen inzichten kunnen gemeenten hun professionals beter ondersteunen. En weten zij ook wat werkt en wat niet.

Afbeelding
groep geanimeerde mensen in gesprek over werk

Vakkundig: in de praktijk

Overal in het land zijn gemeenten bezig met initiatieven om mensen beter aan het werk te helpen. Bekijk deze videoreeks waarin we op bezoek gaan bij gemeenten die bezig met initiatieven om hun dienstverlening op het terrein van Werk en Inkomen te verbeteren.
Afbeelding
Resultaten

Vakkundig: de resultaten

Wat werkt juist wel en niet in het sociaal domein? Lees welke kennis Vakkundig aan het werk oplevert om de dienstverlening op gebied van Werk en Inkomen te verbeteren. Bijvoorbeeld op gebied van re-integratie, schulden en armoede, statushouders en integraal werken.

Samenwerking

Om gemeenten beter op weg te kunnen helpen, voert ZonMw op verzoek van het ministerie van SZW en in nauwe samenwerking met Divosa, SAM, VNG en UWV het kennisprogramma Vakkundig aan het werk uit. Dit programma levert kennis op voor gemeenten om de dienstverlening op het terrein van Werk en Inkomen te verbeteren. Onder meer over effectieve aanpakken om vergunninghouders te ondersteunen in het krijgen en behouden van regulier betaald werk.

Inmiddels is het vervolgprogramma Vakkundig aan het werk 2 gestart. Hierin ligt het accent op de innovatie binnen de lokale praktijk en is er nadrukkelijk aandacht voor kennisbundeling en de verdere uitbouw van de gezamenlijke kennisinfrastructuur om kennis toegankelijk te maken.