Aandacht voor gender en sekse in onderzoek blijft nodig

Het belang van aandacht voor sekse en gender in gezondheidsonderzoek is extra onder de aandacht gebracht. Op 12 september 2022 bood stichting Voices for Women een petitie aan minister Kuipers van VWS waarin meer dan 41000 vrouwen pleiten voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam.

Kennis over man-vrouwverschillen in gezondheidsonderzoek

ZonMw startte in 2016 met het 4-jarige kennisprogramma Gender en Gezondheid, waarin onderzoek is gedaan naar man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg. Op 12 thema’s is in 66 projecten gewerkt aan meer kennis over biologische en sociaal-cultureel bepaalde verschillen tussen vrouwen en mannen die invloed hebben op het ontstaan, het beloop of de preventie en behandeling van ziektes. Een belangrijke eerste stap. We signaleren echter dat meer onderzoek nodig is.

Aandacht voor sekse en gender in andere ZonMw-projecten

Met de Taakopdracht Gender en Gezondheid zetten we nu om dit thema onder de aandacht te brengen in alle programma’s van ZonMw. Zo worden de onderzoekers die via ZonMw een subsidie ontvangen voor onderzoek gestimuleerd om in hun onderzoek aandacht te hebben voor gender en sekse. Zo krijgen ze bijvoorbeeld handvatten om sekse en genderverschillen in hun onderzoek te incorporeren. Inmiddels is ook een succesvolle summer course aan het Erasmus MC opgezet, waarin jonge onderzoekers leren hoe ze aandacht voor gender en sekse in hun onderzoek kunnen incorporeren. Zo willen we een beweging in gang zetten waardoor het steeds vanzelfsprekender wordt om aandacht te hebben voor sekse en gender in onderzoek.

Meer onderzoek nodig naar (onverklaarde) gezondheidsklachten vrouwen

Ook middels het platform Voices for Women wordt duidelijk dat kennis over man-vrouw verschillen in gezondheidszorg van belang is. Het is bedoeld voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten, en is opgezet door Mirjam Kaijer. Het doel van het platform is om de gezondheidszorg te verbeteren door meer aandacht te vragen voor sekse- en gendersensitieve zorg. We herkennen het signaal dat door deze vrouwen wordt afgegeven. Daarom nemen wij onze onderzoekers, onze beoordelaars en onze eigen medewerkers mee in het belang van verbeterde aandacht voor sekse en gender in gezondheidsonderzoek. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om dit onderwerp ook op andere manieren onder de aandacht te brengen, zo geven we mensen om wie het gaat een stem via video’s en interviews. Om daarmee uiteindelijk de zorg voor vrouwen en mannen te verbeteren.

Meer informatie