Deze NWA-call roept consortia op om op een multidisciplinaire, geïntegreerde manier bij te dragen aan de acceptatie en implementatie van proefdiervrije modellen in het voorspellen van gezondheidseffecten op de mens met bijbehorende wet- en regelgeving.

Onderwerpen

 • Proefdiervrije modellen
 • Veiligheidsbeoordeling
 • Acceptatie
 • Wet- en regelgeving
 • NWA

Onderdeel van programma

Veiligheidsbeoordeling via proefdiervrije modellen

Geplaatst op

22 juli 2021

Deadline

17 februari 2022,
14.00 uur

Lees volledige subsidieoproep

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep kunt u via onderstaande link bekijken. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep Veiligheidsbeoordeling via proefdiervrije modellen (pdf) 876 KB

Doel subsidieoproep

Het doel van deze NWA-call is het stimuleren van de acceptatie en implementatie van bestaande proefdiervrije modellen die onderzoekers inzetten bij het beter voorspellen van gezondheidseffecten op de mens. Om tot dit doel te komen is er aandacht nodig voor drie iteratieve processen binnen een aanvraag:

 1. Aantonen van de bruikbaarheid en de toepasbaarheid van het model;
 2. Bevorderen van (regulatoire) acceptatie van het model;
 3. Ontwikkelen van een maatschappelijk gedragen waardenkader waarin de mate van onzekerheid wordt afgezet tegen de acceptatie van het model.

Wat kan worden aangevraagd?

De aanvragen worden beoordeeld op de volgende drie criteria:

 1. Aansluiting bij de doelstelling van het programma;
 2. Kwaliteit van het consortium;
 3. Kwaliteit van het onderzoeksvoorstel.

Randvoorwaarden

Wie kan aanvragen?

Aanvragen worden ingediend door een consortium waarin de verschillende vormen van onderzoek in de kennisketen (fundamenteel, toegepast en praktijkgericht) en praktijkpartijen vertegenwoordigd moeten zijn. De consortia worden geacht inter- en transdisciplinair te werken. Dit houdt in dat verschillende onderzoeksdisciplines (alfa, bèta en gamma) en overige stakeholders (zoals beschreven in het doel van het programma) vertegenwoordigd zijn en vanaf het begin nauw samenwerken aan de ontwikkeling van het projectvoorstel.

Budget

Voor deze call for proposals is een budget van €2,865 miljoen beschikbaar. Voor een onderzoeksvoorstel in deze call kan in totaal maximaal € 955.000 worden aangevraagd. De budgetmodules (inclusief de maximum bedragen) die beschikbaar zijn staan vermeld in deze call for proposals. Vraag alleen datgene dat essentieel is om het onderzoek uit te voeren.

Aanvraag indienen

Het indienen van een initiatief is een verplichte stap in het aanvraagproces, evenals aanwezigheid bij de matchmaking.

U kunt tot 7 oktober 2021, 14:00 uur CEST uw initiatief indienen via de NWO-website.
U kunt tot 17 februari 2022, 14.00 uur CET uw aanvraag indienen via de NWO-website.

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep Veiligheidsbeoordeling via proefdiervrije modellen (pdf) 876 KB

Contact

Heeft u een vraag en staat uw antwoord niet bij de 'veelgestelde vragen over subsidie'? Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Bas de Waard.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website