Het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel is onderdeel van het Deltaplan Dementie. Doel van deze subsidieoproep is om getalenteerde recent gepromoveerde onderzoekers en specialisten te ondersteunen die innovatieve, creatieve en grensverleggende wetenschappelijke ideeën hebben op het gebied van dementie.

Onderwerpen

 • Dementie
 • Alzheimer
 • Fellowships
 • Innovatief onderzoek
 • Persoonsgebonden subsidie

Onderdeel van programma

Memorabel

Geplaatst op

30 november 2018

Deadline

29 januari 2019,
14.00 uur

Lees volledige subsidieoproep

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep kunt u via onderstaande link bekijken. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep: Memorabel Fellowships 2019 (pdf) 427 KB

Doel subsidieoproep

Met deze persoonsgebonden subsidies wil het programma Memorabel innovatief, creatief en grensverleggend onderzoek stimuleren. Het gaat om (onderzoeks)ideeën met grote (potentiële) wetenschappelijke en/of maatschappelijk impact die in potentie een meerwaarde hebben ten opzichte van de huidige Nederlandse dementiezorg.

Wat kan worden aangevraagd?

Projectaanvragen dienen te worden ingediend binnen één van de vier de thema’s van het programma Memorabel:

 1. Oorsprong en mechanisme van de ziekte
 2. Diagnostiek
 3. Behandeling en preventie
 4. Doelmatige zorg en ondersteuning

Een inhoudelijke beschrijving van de thema’s is te vinden in de programmatekst Memorabel fase 2. Kandidaten die een aanvraag willen indienen kunnen dit tot maximaal vijf jaar na hun promotie doen, gerekend vanaf de promotiedatum tot de deadline van de subsidieronde (29 januari 2019).

Randvoorwaarden

De fellowship is nadrukkelijk niet bedoeld voor de reeds gevestigde groepsleider, blijkend uit verkregen grote onderzoeksubsidies als principal investigator (PI).

Wie kan aanvragen?

Deze subsidieronde staat open voor:

 • Wetenschappers die reeds onderzoek doen naar dementie óf die juist vanuit een andere discipline komen en hun focus willen verleggen naar dementieonderzoek.
 • Specialisten die werk in de kliniek willen combineren met onderzoek (zogenaamde klinische fellows).

Budget

Het bij ZonMw aan te vragen subsidiebedrag bedraagt per projectaanvraag maximaal € 250.000,- (incl. BTW). Voor deze subsidieronde is maximaal € 1.500.000,- beschikbaar. De looptijd van een fellowship is minimaal 3 jaar en maximaal 5 jaar, afhankelijk van de arbeidstijd.
ZonMw streeft naar projecten met een grote kans op implementatie en borging. Daarom dient naast de subsidie door ZonMw 15% van de fellowship (in kind en/of in cash) gefinancierd te worden door een private partner of door de betrokken instelling.

Aanvraag indienen

U kunt tot 29 januari 2019 (14.00u) uw aanvraag indienen via ProjectNet.

Download alle informatie

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep: Memorabel Fellowships 2019 (pdf) 427 KB

Subsidie aanvragen

Contact

Heeft u een vraag en staat uw antwoord niet bij de 'veelgestelde vragen over subsidie'? Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Roy Teng. Voor technische vragen over ProjectNet neemt u contact op met de Servicedesk.

Dummyfoto van een vrouw

Maaike Melchers

programma-assistent

Telefoonnummer+31 349 53 32
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website