Deze STIP subsidieronde richt zich op het bevorderen van therapietrouw bij thuiswonende patiënten. De implementatieprojecten in deze subsidieronde dienen een bewezen effectieve interventie gericht op het verbeteren van therapietrouw in te zetten in regio’s waar de interventie nog niet structureel wordt toegepast in de praktijk. De keuze van de te implementeren interventie(s) is bepaald op basis van de vier gehonoreerde proeftuinen uit de eerste STIP Proeftuinen Therapietrouw subsidieronde (zie ook ‘doel subsidieoproep’).

Onderwerpen

 • Bevorderen van therapietrouw
 • Proeftuin; praktijksetting waarin verschillende partijen samenwerken
 • Bewezen therapietrouw-interventie(s)
 • Thuiswonende patiënten

Onderdeel van programma

Goed Gebruik Geneesmiddelen

Geplaatst op

5 juli 2021

Deadline

20 oktober 2021,
14.00 uur

Lees volledige subsidieoproep

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep kunt u via onderstaande link bekijken. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep STIP Ronde - Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 PI (pdf) 882 KB

Doel subsidieoproep

Met deze subsidieronde wil ZonMw effectieve interventies gericht op het verbeteren van therapietrouw verder brengen naar de praktijk met als doel het bevorderen van therapietrouw bij thuiswonende patiënten. In deze subsidieronde zullen we maximaal 4 proeftuinen honoreren. Projecten die in deze subsidieronde voor honorering in aanmerking willen komen, dienen een (of meerdere) van onderstaande interventies te kiezen, op basis van de vier gehonoreerde proeftuinen uit de eerste STIP Proeftuinen Therapietrouw subsidieronde.

 • Proeftuin Almere: Aanbieden van Kijksluiter (video-animatie van bijsluiter) en telefonische startbegeleiding (nabellen) bij ontslag uit het ziekenhuis,
 • Proeftuin Amersfoort: Jaargesprek met patiënten dat wordt voorbereid door zowel de patiënt als de apothekersassistent om problemen met medicatiegebruik te achterhalen en samen hiervoor oplossingen te vinden,
 • Proeftuin Amsterdam: Wekelijks opsporen van ontrouwe patiënten op basis van aflevergegevens, triage van therapieontrouw door de apotheker, het coördineren van een vervolgactie richting de patiënt en het uitvoeren van de vervolgactie,
 • Proeftuin Utrecht: Begrijpelijke etiketteksten voor de verpakking en het inzetten van de zogenaamde terugvraagmethode bij 1e uitgifte van medicatie in de apotheek.

U wordt aangeraden deel te nemen aan de informatiebijeenkomst: woensdag 8 september 2021 (16.30 - 19.00 uur) in de Jaarbeurs in Utrecht. Aanmelden kan tot uiterlijk 26 augustus 2021 via het aanmeldformulier.

Wat kan worden aangevraagd?

U kunt een projectidee indienen voor een proeftuin project:

 • Het project is gebaseerd op een praktijksetting waarin een multidisciplinair samenwerkingsverband een proeftuin wil opzetten;
 • Het project richt zich op één of meerdere interventies gehonoreerd in STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 1 (zie ook ‘doel subsidieoproep);
 • De keuze van de interventie(s) is afgestemd met het Make-It consortium;
 • In het project staat het goed gebruik van geneesmiddelen centraal;

Deze ronde is niet bedoeld om nieuwe therapietrouw-interventies te ontwikkelen en/of onderzoeken.

Randvoorwaarden

Wie kan aanvragen?

 • Deze ronde richt zich op projecten waarbij patiëntenorganisaties, gezondheidscentra, apothekers, huisartsen, thuiszorg en/of ziekenhuizen betrokken zijn. De proeftuinen hebben hun basis in de praktijk, de hoofdaanvrager en projectleider kunnen daarom niet afkomstig zijn uit een academische instelling of onderzoeksinstituut.

Budget

 • Per proeftuin is maximaal 200.000 euro beschikbaar, voor een looptijd van maximaal 2 jaar.
 • Cofinanciering – bijvoorbeeld van een ziektekostenverzekeraar – is geen vereiste, maar strekt wel tot aanbeveling.
 • Totale beschikbare subsidiebudget in deze ronde bedraagt 800.000 euro.

Aanvraag indienen

U kunt uw aanvraag tot 20 oktober 2021, 14.00 uur indienen via Mijn ZonMw.

Let op:

MijnZonMw is een nieuw systeem. Wij raden u uitdrukkelijk aan vroeg te beginnen met het invoeren van uw aanvraag, minimaal één week voor de deadline. Neemt u bij vragen of problemen zo spoedig mogelijk contact op met ZonMw via de servicedesk: servicedesk@zonmw.nl.

Als u nog niet eerder met MijnZonMw heeft gewerkt moet u een account aanmaken. Dit geldt ook indien u reeds eerder een ProjectNet account had aangemaakt!

Download alle informatie

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

Subsidieoproep STIP Ronde - Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 PI (pdf) 882 KB

Subsidie aanvragen

Contact

Heeft u een vraag en staat uw antwoord niet bij de 'veelgestelde vragen over subsidie'? Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Inge Daemen. Voor technische vragen over Mijn ZonMw neemt u contact op met de ZonMw-Servicedesk.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website