Bent u actief betrokken bij het bevorderen van de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van ouderen? Wilt u ICT oplossingen ontwikkelen ter ondersteuning hiervan? Wilt u daarbij samenwerken met partners in het buitenland? Dan kunt u een aanvraag doen voor de AAL call 2020.

Onderwerpen

 • ICT-oplossingen voor senioren
 • Bevorderen langer thuis wonen
 • Beschikbaar maken van ICT oplossingen op de markt
 • Kwaliteit van leven bevorderen
 • Gezond ouder worden bevorderen
 • Samen met senioren oplossingen ontwikkelen

Samenwerkingsprojecten ontwikkelen van ICT-oplossingen voor onderstaande markten:

 • De private consumentenmarkt met oplossingen op het gebied van welzijn, leefstijl, onafhankelijkheid, werk, plezier en comfort.
  De kopers zijn in het algemeen ouderen en/of hun familie en sociale netwerken.
   
 • De publieke markt (regulated market) met oplossingen die zijn ingebed in de strategieën van deelnemende gebruikersorganisaties, zorg/dienstverlenende organisaties en bedrijven.

Gebruikers en betalers zijn (meestal) niet dezelfde partijen; het is hierbij belangrijk dat relevante stakeholders tijdig bij het project worden betrokken.  

Kleine samenwerkwerkingsprojecten
Kleine samenwerkingsprojecten zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe ideeën, concepten en/of aanpakken voor ICT-oplossingen voor ouderen. Ze betrekken nieuwe stakeholders bij (toekomstige) ontwikkeling van AAL oplossingen, creëren nauwe samenwerking met gebruikersorganisaties, ondersteunen community building met nieuwe klanten en stellen gemeenschappelijke agenda’s op.

Onderdeel van programma

Active & Assisted Living (AAL)

Geplaatst op

6 februari 2020

Deadline

24 augustus 2020,
17.00 uur

Lees volledige subsidieoproep

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep kunt u via onderstaande link bekijken. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

AAL CALL 2020 (pdf) 749 KB

Doel subsidieoproep

AAL call 2020 roept op tot het indienen van voorstellen voor verschillende typen internationale samenwerkingsprojecten op het gebied van “Healthy ageing with the support of digital solutions’.
De call staat open voor samenwerkingsprojecten gericht op het ontwikkelen, evalueren en op de markt brengen van ICT oplossingen voor ouderen en hun omgeving. Wensen en behoeften van eindgebruikers (zowel ouderen en hun naasten als professionals) vormen hierbij het uitgangspunt.

Wat kan worden aangevraagd?

In de AAL call 2020 kan subsidie worden aangevraagd voor internationale samenwerkingsprojecten op het gebied van ‘Healthy ageing with the support of digital solutions’. Projecten dienen gericht te zijn op het ontwikkelen, evalueren en op de markt brengen van ICT oplossingen voor ouderen en hun omgeving. Er zijn geen toepassingsgebieden vastgesteld. Het consortium definieert samen met gebruikers de uitdaging waarvoor het project een oplossing ontwikkelt. De AAL call 2020 biedt flexibiliteit m.b.t. scope, omvang en duur van de projecten.

Randvoorwaarden

Wie kan aanvragen?

Consortia van minimaal drie onafhankelijke organisaties uit drie landen die participeren in de AAL subsidieronde 2020 kunnen een projectvoorstel indienen, in het Engels. In een consortium dienen in elk geval de volgende Nederlandse partners vertegenwoordigd te zijn:

 • minimaal één gebruikersorganisatie (bijv. zorgorganisatie, ouderenbond of gemeente)
 • minimaal één marktgeoriënteerde bedrijfspartner
 • minimaal één MKB bedrijf (dit kan de hierboven genoemde bedrijfspartner zijn)

Budget

Voor Nederlandse partners in AAL is in totaal ca. € 2,5 miljoen subsidie beschikbaar.

Per klein samenwerkingsproject (6 – 9 maanden) is voor de gezamenlijke Nederlandse partners een subsidiebudget beschikbaar van maximaal € 100.000 euro.

In een samenwerkingsproject (12 – 30 maanden) is voor de gezamenlijke Nederlandse partners in totaal een subsidiebudget beschikbaar van maximaal € 500.000 euro.

Cofinanciering is verplicht. Voor de percentages bekijk de national eligibility criteria.

Aanvraag indienen

U kunt tot 24 augustus 2020, 17.00 CET uw aanvraag indienen via de centrale AAL website.

Download alle informatie

Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.

AAL CALL 2020 (pdf) 749 KB

Indienen aanvraag

Contact

Heeft u een vraag en staat uw antwoord niet bij de 'veelgestelde vragen over subsidie'? Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Rik Wisselink of Bianca Zanoni. Voor technische vragen over ProjectNet neemt u contact op met de Servicedesk.

Dummyfoto van een man

Rik Wisselink

Programmamanager Active & Assisted Living

+31 70 349 53 74
Dummyfoto van een vrouw

Bianca Zanoni

Programma assistent

+31 70 349 52 18
zanoni@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website